Kliiniset tutkimukset ulosteensiirtohoidon vaikutuksista Parkinsonin taudissa - Leskinen, Tia (My University, 2024)
Parkinsonin tauti on yleinen liikehäiriösairaus. Arviolta noin 1 % yli 60-vuotiaista ihmisistä Suomessa sairastaa Parkinson tautia. Parkinsonin taudin tyypillisiä oireita on lepovapina, lihasjäykkyys sekä yleinen liikkeiden hidastuminen. Näiden motoristen oireiden lisäksi potilailla ilmenee usein ruoansulatuskanavanoireita, kuten ummetusta, sekä kognitiivisia ja psyykkisiä oireita. Oireet aiheutuvat neuronien tuhoutumisesta keskushermostossa ja muualla elimistössä. Neuronien tuhoutumiselle ei ole yhtä tiettyä syytä, vaan se on monen eri tekijän tulos. Parkinsonin taudin potilailla on havaittu suolistomikrobistokannan muutoksia verrattuna terveisiin henkilöihin. Nämä muutokset sekä taudille tyypilliset ruoansulatuskanavan oireet viittaavat siihen, että suolistomikrobistolla on vaikutus Parkinsonin taudin kehittymiseen ja etenemiseen. Parkinsonin taudille ei ole parantavaa hoitoa, vaan oireita helpottavia ja taudinetenemistä hidastavia. Näihin hoitoihin kuuluu muun muassa levodopa, monoamiinioksidaasi B:n estäjiä ja dopamiiniagonisteja. Tehokkaampaa hoitoa yritetään kehittää. Taudin monimuotoisuuden vuoksi erilaisia mahdollisuuksia on paljon. Ulosteensiirtohoidossa ulostetta siirretään terveeltä luovuttajalta potilaalle. Hoidon tarkoitus on tasapainoittaa potilaan suoliston mikrobikantaa ja palauttaa sen monimuotoisuutta. Ulosteensiirtohoitoa käytetään muun muassa C. difficile bakteeri-infektioiden hoitoon. Tätä hoitomenetelmää on myös tutkittu monien muiden tautien hoitoon, joissa on huomattu suolistomikrobistokannan muutoksia. Ulosteensiirtohoidon tehokkuudesta ja vaikutuksesta Parkinsonin tautiin on tehty sekä prekliinisiä että kliinisiä tutkimuksia. Tämän tutkielman tarkoituksena on esitellä hoidosta tehtyjä kliinisiä tutkimuksia ja niiden tuloksia. Ensimmäinen kliininen tutkimus aiheesta on tapausselostus vuodelta 2009, mutta viime vuonna 2023 on edetty jo lumekontrolloituihin tutkimuksiin. Tutkimustuloksissa käsiteltiin hoidon vaikutusta Parkinsonin taudin oireisiin ja potilaiden suolistomikrobistoon. Lisäksi tarkasteltiin hoidon turvallisuutta. Hoidon tehon ja turvallisuuden kannalta tutkimukset ovat antaneet lupaavia tuloksia. Tulokset osoittavat hoidon helpottaneen useita Parkinsonin taudin oireita potilailla, eikä vakavia haittavaikutuksia ilmentynyt. Lisäksi huomattiin, että potilaiden suolistomikrobikannassa havaittiin muutoksia. Kokonaisuutena tähän asti tehdyt kliiniset tutkimukset osoittavat, että ulosteensiirtohoidolla on potentiaalia toimia oireita lievittävänä hoitona Parkinsonin taudin potilailla, mutta lisätutkimuksia on tehtävä.
Keywords: Parkinsonin tauti, ulosteensiirtohoito, suolistomikrobisto, kliininen tutkimus, suoli-aivoakseli