Urheilijan myokardiitti - diagnostinen ja hoidollinen haaste lääkärille - Mjøsund Katja; Nikus Kjell; Korpi Kirsi; Heliö Tiina; Heinonen Olli J (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Terveen kilpaurheilijan väsymys-, rintakipu- tai rytmihäiriöoireilun taustalla voi olla sydänlihastulehdus. Diagnoosi on vaativa etenkin kestävyysurheilijoiden osalta heidän harjoitteluunsa liittyvien fysiologisten urheilijansydänmuutosten takia. Myokardiitti on merkittävä nuoren urheilijan sydänperäisen äkkikuoleman syy. Suurentunut äkkikuoleman riski ei vaikuta riippuvan tulehduksen vakavuudesta sinänsä, vaan se liittyy usein fyysiseen rasitukseen. Liian varhainen rasitus voi myös vaikuttaa paranemisprosessiin. Nuoren terveen urheilijan virusmyokardiitin ennuste on hyvä, mutta varsinkin riskilajien (esimerkiksi kestävyysurheilu ja jalkapallo) urheilijoille suositellaan riittävän pitkää, yksilöllisesti määriteltyä taukoa kilpaurheilusta ja alan kansainvälisten asiantuntijoiden laatimien hoitosuositusten mukaisia tutkimuksia ennen paluuta lajiharjoitteluun. Kolmesta kuuteen kuukauden kilpailutauko saattaa olla tarpeen.