Isä ajaa autoa, äiti hoitaa lapsia : Sukupuolten representaatio kahdessa suomalaisessa aapisessa - Murtoniemi, Aino (My University, 2025)
Tutkimuksessa tarkasteltiin sukupuolen representaatiota ja sukupuolistereotypioiden esittämistä kahdessa suomalaisessa aapisessa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä sukupuolet olivat kyseisten aapisten kuvituksissa esillä ja minkälaisessa valossa ne oltiin esitetty. Oppikirja-analyysissä hyödynsin teorialähtöistä sisältöanalyysia. Tutkimuksessa havaittiin, että päähahmojen sukupuolten moninaisuuteen, tasa-arvoon sekä sukupuolistereotypioiden rikkomiseen oltiin panostettu etenkin uudemmassa Tarinoiden aapisessa. Sen sijaan vanhemmassa Pikkumetsän aapisessa esitys sukupuolten välisestä tasaarvosta oli vanhanaikaisempi. Kummassakin aapisessa panostus sivuhahmojen sukupuolten moninaisuuteen ja stereotypioiden rikkomiseen jäi vähäiseksi. Etenkin sivuhahmojen toiminnallisuuteen liittyvät stereotyyppiset sukupuoliroolit olivat läsnä kummassakin aapisessa. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota myös sivuhahmojen sukupuolten moninaiseen esittämiseen, sillä niillä on suuri vaikutus oppijan käsitykseen sukupuolesta.
Keywords: sukupuoli, representaatio, sukupuolistereotypia