Lasten ja nuorten syöpähoitojen pitkäaikaisvaikutuksia on syytä seurata myös aikuisiässä - Järvelä, Liisa; Suominen, Anu; Jahnukainen, Kirsi; Niinimäki, Riitta; Lähteenmäki, Päivi (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Kasvuiässä syöpähoitoja saaneista kolme neljästä kokee aikuisena fyysisiä tai psykososiaalisia myöhäisvaikutuksia. Vaikka yksittäisten myöhäisvaikutusten ilmaantuvuus ei ole erityisen suurta, kumulatiivinen sairaustaakka voi muuttaa merkittävästi yksilön elämää. Myöhäisvaikutusten havaitseminen ja kuntouttavien toimenpiteiden aloittaminen oikea-aikaisesti edellyttävät potilaiden järjestelmällistä, elinikäistä seurantaa. Seurantasuunnitelma laaditaan myöhäisvaikutusten kansainvälisen riskinarvion perusteella viimeistään seurannan päättyessä lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien yksikössä. Koska monet myöhäisvaikutukset ilmenevät vasta aikuisiässä, on tärkeää, että myös avoterveydenhuollon toimijat ovat tietoisia ohjeista ja toteuttavat potilaan seurantaa yksilöllisen suunnitelman mukaisesti. Yliopistosairaaloiden myöhäisseurantavastaanottojen asiantuntijoita voi konsultoida, ja valmisteilla olevan uuden syöpästrategian myötä heidät tavoittaa jatkossa parhaiten alueellisten syöpäkeskusten kautta