Vaativan rakennussuunnittelupalvelun tarkoituksenmukainen kilpailutus julkisella sektorilla - Kirveskoski, Johanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tämän tutkimuksen aiheena on vaativien rakennussuunnittelupalveluiden kilpailutukseen soveltuvien kilpailutusmenettelyiden tarkoituksenmukaisuuden vertaileva arviointi. Tarkastelun kohteena olivat julkisista hankinnoista annetun lain yleiseen soveltamisalaan kuuluvat ja EU-kynnysarvot ylittävät rakennushankkeiden suunnittelupalvelut. Johtuen vaativien rakennussuunnittelupalveluiden luonteesta moniulotteisiin ja pitkäkestoisiin hankkeisiin liittyvänä asiantuntijapalveluna, hankinnan tarkkaa kohdetta tai ehtoja ei useinkaan kyetä ennen kilpailutuksen käynnistämistä määrittelemään yksityiskohtaisesti etukäteen. Tämän johdosta lähemmin tarkasteltavaksi hankintamenettelyiksi valikoituivat menettelyt, joissa hankinnan kohde voi täsmentyä menettelyn kuluessa hankintayksikön ja tarjoajien vuorovaikutuksen seurauksena. Tutkimus keskittyy hankintadirektiivin 2014/24/EU mukaiseen tarjousperusteiseen neuvottelumenettelyyn, kilpailulliseen neuvottelumenettelyyn ja suunnittelukilpailua seuraavaan suorahankintaan. Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä tarjoajayrityksiä syrjimättömästi ja tasapuolisesti kohdellen avoimessa menettelyssä. Kirjoittamishetkellä käynnissä olevasta hankintalainsäädännön kokonaisuudistuksesta ei ole aiheutumassa hankin-talain tavoitteisiin, tarkoitukseen tai hankintaperiaatteisiin merkittäviä muutoksia. Julkisissa hankinnoissa on hankintalain yleisten velvoitteiden ohella huomioitava hankinnan kohteen erityispiirteistä kumpuavat vaatimukset kilpailutuksen tarkoituksenmukaisuudelle. Vaativissa rakennussuunnittelupalveluissa keskeisin näistä hankinnan kohteen erityispiirteistä on korkean laadun korostunut tosiasiallinen merkitys rakennushankkeen onnistumiselle ja taloudellisuudelle. Hankintalain yleisenä tavoitteena olevan julkisten varojen käytön tehostamispyrkimyksen voidaan nähdä olevan lähtökohtaisesti hieman ristiriidassa mahdollisimman korkealaatuisten suunnittelupalveluiden hankinnan kanssa. Neuvottelumenettelyillä on uuden hankintalainsäädännön mukaisesti täysin yhtenäiset käyttöedellytykset. Molempiin menettelyihin sisältyy runsaasti menettelyn etenemiseen vaikuttavia hankintayksikön valintatilanteita, joissa tarkoituksenmukainen päätöksenteko mahdollistaa samalla sekä korkean laadun tavoittelun, että hallinnollisten kustannusten pitämisen mahdollisimman kohtuullisena. Suunnittelukilpailuissa on tärkeää, että kilpailun osallistujien valinnassa ja kilpailutöiden arvostelussa huomioidaan riittävästi suunnittelun tosiasialliseen laatuun vaikuttava käytännön toteuttamiskelpoisuus.