Lihavuusleikkauksen vaikutukset lääkkeiden farmakokinetiikkaan - Cajanus Kristiina; Vainio Petri J; Savontaus Eriika; Salminen Paulina; Tornio Aleksi (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Lihavuusleikkaus muuttaa ruoansulatuselimistön anatomiaa ja potilaan kehon koostumusta, mikä vaikuttaa lääkkeiden farmakokinetiikkaan. Leikkauksen välittömiä seurauksia ovat lääkkeiden imeytymisen ja ensikierron aineenvaihdunnan muutokset. Lääkkeen jakautumistilavuus, aineenvaihdunta ja eliminaatio saattavat muuttua rasvakudoksen ja maksan rasvoittumisen vähenemisen sekä munuaistoiminnan parantumisen myötä. Lääkepitoisuuksien suurentuminen tai pienentyminen voivat vaikuttaa lääkehoidon tehoon ja haittavaikutusriskiin. Yksittäisten lääkkeiden osalta näyttö on puutteellista, eikä selkeitä yleissuosituksia lääkkeiden lihavuusleikkauksen jälkeisistä annoksista ole saatavilla. Leikkaustekniikka ja yksilölliset potilaskohtaiset tekijät vaikuttavat farmakokinetiikan muutoksiin. Muutosten vaikean ennakoitavuuden takia on tärkeää seurata lääkehoidon kliinistä vastetta, haittavaikutuksia ja tarvittaessa lääkepitoisuuksia 1-2 vuoden ajan leikkauksesta, jolloin paino vähenee eniten.