”Tuli sellanen olo, et pystyy ees johonki. On edes jossain hyvä.” – Green Care kuntouttavan työtoiminnan tukena - Hallikainen, Emmi (My University, 2020)
Pro gradu -tutkielma tutkii talliympäristössä toteutetun kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden tuottamia merkityksiä luonnon hyvinvointivaikutuksista ja niiden vaikutuksia sisäisen tarinan kehitykseen. Tutkielmassa ollaan kiinnostuneita luonnon eri elementtien merkityksistä, mitkä on otettu tarkastelun kohteeksi Green Care ohjelmateorian avulla. Green Care -ohjelmateoria on peräisin Suomessa toteutetusta Careva-hankkeesta (2009-2012), jossa luonnon hyvinvointivaikutukset jaoteltiin kolmeen pääelementtiin luontoon, toimintaan ja yhteisöön (osallisuus). Tutkielmaa varten haastateltiin kahta talliympäristössä toteutetun kuntouttavan työtoiminnan asiakasta, joilla oli pitkäaikaistyöttömyyttä taustalla. Haastateltavat olivat nuoria alle 30-vuotiaita aikuisia, joilla molemmilla oli neuropsykiatrista oireilua (ADHD, ADD, Asperger). Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä, käyttäen narratiivista tutkimusotetta. Ensimmäisessä tutkimuskysymyksessä selvitetään tarkemmin sitä, mitkä Green Care -toiminnan elementeistä ovat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille merkityksellisimpiä. Toisessa tutkimuskysymyksessä tarkastellaan sitä, millaista kehitystä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden sisäisessä tarinassa tapahtuu kuntouttavan työtoiminnan myötä. Ensimmäisessä tutkimuskysymyksessä aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä, jossa ohjaavana teoriana toimi Green Caren -ohjelmateoria. Toinen tutkimuskysymys toteutettiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla, missä tulokset nousivat aineistosta käsin. Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden sisäisen tarinan kehitystä tarkastellaan mimesis-prosessin tulosanalyysin avulla, missä tarkastellaan sisäisen tarinan kulkua ennen toimintaa, sen aikana ja sen jälkeen. Tulosten perusteella voidaan sanoa, että haastateltavien merkityksellisimmät luontoelementit ovat hevonen ja talliympäristö. Merkityksellisimmät toimintaelementit ovat tallityöt ja hevosten kouluttaminen, sekä merkityksellisimmät osallisuudenelementit ovat hevosen ja asiakkaan välinen vuorovaikutus, sosiaalinen yhteisö ja vertaistuki. Haastateltavien merkityksellisimmiksi luonnon hyvinvointivaikutuksiksi jäsentyivät itsetunnon kasvu, sosiaalisen kompetenssin vahvistuminen, mielialan kohentuminen ja tulevaisuuden usko. Haastateltavien sisäinen tarina kehittyi edellä mainittujen merkitysten avulla myönteisemmän kerronnansuuntaan, jossa heillä on jäsentyneempi ja myönteisempi sisäisen tarina: he kertovat luottavansa enemmän itseensä, elämäänsä ja tulevaisuuteensa. Luonnon hyvinvointivaikutuksia on tutkittu paljon ja tässä tutkielmassa syvennyttiin juuri talliympäristön vaikutuksiin. Suomessa on paljon hevostalleja, joita kannattaisi tämän tutkimuksen valossa hyödyntää sosiaali-, terveys-, ja kasvatusalan sektoreilla. Vaihtoehtoisille hoito- ja kuntoutusmuodoille on nykyisin tarvetta, kun esimerkiksi lasten ja aikuisten neuropsykiatrinen oireilu on kasvanut hektisessä maailman menossa.

The study examines the benefit of rehabilitation work experience set in horse stables environment. The interest lies in the value of different elements of nature, which have been considered in the Green care theory. Green care theory originates from the Careva project (2009-2012) that took place in Finland and in which the beneficial aspects of nature have been divided into three core elements nature, activity and community. For this study, two long term unemployed clients who took part in the rehabilitation program in the stables setting were interviewed. The interviewees were under 30-yearold adults both experiencing neuropsychiatric symptoms (ADHD, ADD, Asperger). The first research question examines more carefully which of the Green Care theory’s core elements is more meaningful for the client. The second research question examines the development of the client’s inner story following to the rehabilitation program. The first question’s literature was studied with theory driven content analysis. The second question was investigated using data-driven content analysis. Development of the inner story of the client is examined through the outcome analysis of the Mimesis process, which looks at the course of the inner story before, during, and after the activity. Based on the results it can be said that the aspects the interviewees found relevant in nature were the horses and the stables environment. While relevant elements in action were stables work and horse training. Meaningful elements in the community were horseclient interaction, social community and peer support. Clients in the rehabilitation training program identified growth in their self-esteem, strengthened social competence, improvement in mood and hope for the future as the most beneficial aspects from being in nature. Their inner story developed in a positive direction concomitantly becoming clearer in the process. They trust in themselves, lives and future. Welfare effects of nature have been widely studied and in this study the benefits of stables environment were further explored. Finland has numerous horse stables that in light of this paper should be utilized for social, health and educational sectors. There is a need for alternative forms of treatment and rehabilitation today, as the symptoms of neuropsychiatric children and adults have increased in a chaotic world.
Keywords: Luonnon hyvinvointivaikutukset, ekopsykologia, luonto, talliympäristö, Green Care, kuntouttava työtoiminta, narratiivisuus Welfare effects of nature, ecopsychology, nature, stable environment, Green Care, rehabilitation work experience, narrative