Controllerin roolin tulevaisuudennäkymät - Laaksonen, Linda (My University, 2022)
Johdon laskentatoimen ammattilaisen, eli controllerin roolin kehitystä on tutkittu jo vuosikymmenten ajan, ja aihe on kiinnostanut tutkijoita niin Suomessa kuin ympäri maailman jo pitkään. Controllerin rooli on vuosien saatossa ottanut suuren harppauksen perinteisen pavunlaskijan roolista kohti modernin bisnespartnerin roolia ja tämän kehityksen uskotaan jatkuvan vahvana myös tulevaisuudessa. Nykypäivän controllereilla on hyvin vahva näkemys yrityksen nykypäivän sekä tulevaisuuden taloudellisesta tilanteesta ja heitä pidetään usein eräänlaisina organisaation muutosagentteina. Controllerin roolin muutokseen on vuosien saatossa vaikuttaneet useat eri tekijät, kuten uudet laskentatoimen innovaatiot ja teknologian kehitys. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten controllerin roolin uskotaan kehittyvän tulevaisuudessa ja mitkä tekijät tulevat vaikuttamaan muutokseen. Tämän lisäksi tutkimus pyrkii myös selvittämään, millainen nykyhetken controllerin rooli ja työnkuva on, sekä miten koronaviruspandemia on mahdollisesti vaikuttanut controllerin rooliin ja työtehtäviin. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jonka teoreettinen osuus on muodostettu aiempaan tutkimukseen pohjautuvana kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen empiirinen aineisto on puolestaan kerätty puolistrukturoitujen teemahaastattelujen avulla, joihin osallistui yhteensä neljä business controller nimikkeellä haastatteluhetkellä tai aiemmin työskennellyttä henkilöä. Tutkimustulokset osoittavat, että controllerin roolin kehityksen uskotaan jatkuvan vielä tulevaisuudessa ja roolin katsotaan tulevaisuudessa siirtyvän yhä kauemmas perinteisen pavunlaskijan roolista ja lähemmäs johtoa tukevaa bisnespartnerin roolia. Merkittävimpänä muutostekijänä uskotaan olevan teknologian kehitys, joka on osaltaan jo muovannut nykypäivän controllerin roolia sellaiseksi kuin me sen nykypäivänä näemme. Kehittyvän teknologian ansiosta controllereille jää enemmän aikaa syvällisempään analyysiin ja rutiininomaisia raportointitehtäviä saadaan yhä enemmän automatisoitua.
Keywords: controller, johdon laskentatoimi, business controller, management accountant, roolin muutos