Digitaalinen transformaatio yliopisto-opetuksessa : Case Turun kauppakorkeakoulu - Iivonen, Leo (My University, 2023)
Digitaalinen transformaatio on laajasti tutkittu ilmiö, joka on muovannut monia eri toimialoja lähihistoriassa. Tämä tutkimus tutkii yliopistokoulutuksen kehitystä digitaalisen transformaation kautta. Koska teknologinen kehitys jatkaa eri alojen uudelleenmuotoilua, korkeakoulut eivät ole vapautettuja tästä muutosaallon vaikutuksesta. Tutkimus pohtii, kuinka digitaaliset teknologiat mullistavat opetusmetodologioita, oppimisympäristöjä ja hallintoprosesseja yliopistoissa. Tutkimuksessa käsitellään myös haasteita, joita yliopistot kohtaavat digitalisaation seurauksena. Kirjallisuuskatsauksen avulla luodaan teoreettinen viitekehys, joka avaa digitaalisen transformaation ja digitalisaation käsitteitä. Viitekehystä laajennetaan edellä mainittujen ilmiön esiintymiseen opetuskontekstissa. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin. Aineistoa kerättiin haastattelemalla Turun kauppakorkeakoulun perustutkinto-opetuksen parissa työskenteleviä opettajia. Kerätty aineisto analysoitiin etsimällä toistuvia teemoja ja olennaisia asioita. Tulokset jaettiin yhdeksän eri teeman alle: digitaalisen transformaation ajurit, muutokset opetuskäytännöissä, teknologiaan, osaaminen ja työnkuva, hallintorakenteet, tekoäly, taloudelliset seikat, arvonluonti ja viestintä. Näiden pohjalta muodostettiin tärkeimmät johtopäätökset, jotka käsittelivät hallintoon liittyviä kehityskohteita, etäopetuksen ja verkkokurssien roolin muutosta sekä generatiivisen tekoälyn roolia tulevaisuudessa. Havainnot pyrkivät tarjoamaan oppilaitoksille pohjaa toimiviin strategioihin, joilla ne voivat navigoida ja optimoida digitaalista matkaansa tehokkaasti.
Keywords: digitaalinen transformaatio, digitalisaatio, etäopetus, Moodle, tekoäly, ChatGPT