Ihosairauksien suuilmentymät hammaslääkärin vastaanotolla - Harju, Anna (My University, 2022)
Tämän syventävien opintojen kirjallisen työn tarkoituksena on perehtyä ihosairauksien ilmenemiseen suussa. Työssä kerrotaan myös ihosairauksien oireista, hoidosta ja taudinmäärityksestä. Suuta voidaan pitää koko kehon peilinä, sillä yleisterveys ja suun terveys ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Yleissairaus ja sen hoito voivat esimerkiksi aiheuttaa erilaisia suuoireita sekä pahentaa suusairauksien oireilua. Hammaslääkärin tulee tutkia huolellisesti koko suu, sillä ihosairauden ensimmäiset löydökset voivat näkyä suun limakalvolla. Tämän vuoksi hammaslääkärillä on tärkeä rooli näiden yleissairauksien aikaisessa taudinmäärityksessä ja hoitoon ohjauksessa. Taudinmääritykseen tarvitaan usein kudosnäytteen otto, sillä yleissairaudet voivat aiheuttaa samankaltaisen kliinisen muutoksen suussa. Lisäksi huolellinen anamneesi ja kudosnäytteestä tehtävät erikoisvärjäykset ovat usein tarpeen. Tässä syventävässä työssä esitellään ihosairaudet, jotka aiheuttavat muutoksia suun limakalvolla. Suumuutosten kliiniset ilmentymät ja oireet kuvataan. Työssä keskitytään erityisesti ihosairauksien aiheuttamiin suuoireisiin ja suusairauksiin, jotka havaitaan limakalvolla. Sairauksista esitellään niiden yleisyys, kliininen kuva, etiologia, patogeneesi, hoito sekä suuilmentymät. Syventävä työ on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja siinä hyödynnetään kotimaisia sekä ulkomaisia julkaisuja. Työhön kuuluu myös opetusvideo kudosnäytteen otosta suun limakalvolta.
Keywords: Geenivirhe, ektodermi, ihosairaus, kudosnäyte, rakkulatauti, suun limakalvo