Laulajan harjoitustyöskentely : Autoetnografinen tutkielma muusikon harjoitustyöskentelystä - Lappalainen, Minna (My University, 2022)
Tutkimus on laadullinen autoetnografinen analyysi laulajan harjoittelutyöskentelystä, kun hän harjoittelee kolme 1700-luvun ooppera-aariaa. Diskurssianalyysin avulla tutkin, mitä eri asioita nousee esille harjoittelun aikana. Lisäksi tutkin, vaikuttaako aarioiden historiallinen konnotaatio laulujen käsittelyyn. 1700-luvulla Euroopan oopperalavojen tähtinä toimivat kastraattilaulajat ja tutkimuskohteena olevat aariat ovat sävelletty nimenomaisille laulajille. Nykyään näitä samoja aarioita esittävät naiset tai kontratenorit. Harjoittelupäiväkirjasta analysoitiin, onko väliä, mikä sukupuoli aarioita toisintaa ja harjoittelee. Tämän lisäksi koostettiin kysely neljälle naislaulajalle, jotka kirjoittivat omasta harjoittelustaan ja 1700-luvun laulujen spesifikaatioista. Harjoittelupäiväkirjan perusteella harjoittelussa nousivat esiin neljä aspektia: työjärjestys, laulutekniikan huomioiminen, roolihahmon kanavointi ja sukupuoliroolien tulkinta. Myös kyselyyn osallistuneilla ilmeni samantyyppisiä työjärjestyksiä ja lauluteknisiä asioita. Päiväkirjasta käy myös ilmi, että vaikka aariat ovat fyysisesti vaativia, niiden harjoittelu ja esittäminen käy niin nais- kuin miessukupuoleltakin. Kehollista tai fenomenologista artistitutkijan ominaisuudessa tehtyä klassisen laulamisen tutkimusta ei ole vielä paljon toteutettu esittämis- ja muusikkotutkimuksen alalla. Tämä tutkielma antaa selkeää kuvaa myös muusikon arkirutiineista ja esiintymiseen valmistautuvasta ammattilaisesta. Esitys vie vain murto-osan harjoitteluun käytetystä ajasta ja siksi ohjelmiston harjoittelu on tärkeä aspekti taiteilijan elämässä. Lisäajatuksia muusikkoustutkimukseen voisi tulevaisuudesta löytää research creation-tutkimusmetodin suunnalta. Tämä verrattain tuore metodi pyrkii yhdistämään taiteellisen yllätyksellisyyden ja akateemiset tutkimusstandardit. Lisäksi kiinnostava musiikintutkimuksen jatkotutkimuksen kohde voisi olla muusikon työelämä ja siihen liittyvät yhteiskunnalliset näkökulmat.
Keywords: laulajat, lauluharjoittelu, ooppera, aaria, Händel, Mozart, mezzosopraano, travesti, kastraattilaulaja, muusikko, autoetnografia, kyselytutkimus, research-creation, muusikkoustutkimus