Sairaanhoitajien saattohoito-osaaminen terveyskeskussairaalassa - Tonteri, Mia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Jokaisella kuolevalla on oikeus saada hyvää saattohoitoa. Hyvässä saattohoidossa korostuvat inhimilliset piirteet, potilaslähtöisyys ja perhekeskeisyys. Sairaanhoitopiirien ja kuntien vastuulla on taata oikeudenmukainen ja hyvä saattohoito potilaalle ja hänen läheisilleen. Sairaanhoitopiireissä saattohoitoa toteutetaan ensisijaisesti perusterveydenhuollossa moniammatillisena yhteistyönä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata saattohoito-osaamista terveyskeskuksessa sairaanhoitajien kokemana. Aineisto kerättiin neljässä ryhmähaastattelussa syksyllä 2016. Ryhmähaastatteluihin osallistui 20 sairaanhoitajaa, jotka työskentelivät terveyskeskuksen vuodeosastolla, joilla hoidetaan saattohoitopotilaita. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisesti induktiivisella sisällönanalyysillä. Sairaanhoitajalta edellytettävä saattohoito-osaaminen muodostui seitsemästä yläluokasta, joita ovat eettisyys ja rohkeus toiminnassa, läsnäolo tilanteessa, potilaan tukeminen, omaisen tukeminen, potilaan hoidon suunnittelu, potilaan oirehoidon hallinta ja kuolemaan liittyvä hoitotyö. Terveyskeskuksessa työskentelevien sairaanhoitajien saattohoito-osaaminen on kokonaisvaltaista potilaan huomioonottavaa hoitotyötä. Sairaanhoitajalla on keskeinen rooli saattohoitopotilaan edunvalvojana, hoidon suunnittelussa ja koordinoinnissa. Toiminnassa korostuvat tiedon välittäminen hoitoon osallistuvien välillä, kuolevan potilaan ja hänen läheisensä tukeminen ja potilaan oirehoidon hallinta. Sairaanhoitajalta vaaditaan tilanneherkkyyttä, taitoa olla läsnä ja kykyä kuunnella kuolevaa potilasta ja hänen läheisiään. Sairaanhoitajan saattohoito-osaamista edistävät aiempi kokemus saattohoidosta, tiedon lisääntyminen ja saattohoidon toteutusta tukeva organisaatio. Saattohoito-osaaminen kehittyy, kun sairaanhoitaja seuraa kokeneen kollegan työskentelyä, saa ohjausta ja tukea työyhteisöltä. Koulutus edistää saattohoito-osaamista. Sairaanhoitajat toivovat vuorovaikutus- ja potilastapauskoulutuksia. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää saattohoidon kehittämisessä ja niiden perusteella voidaan tehdä ehdotuksia perus- ja täydennyskoulutukseen. Tiedon hyödyntäminen saattohoitokoulutuksessa auttaa parantamaan saattohoidon laatua. Tulokset auttavat ymmärtämään saattohoitotyötä perusterveydenhuollon ympäristössä.