Nuorten, käsittelemättömien hevosten (Equus caballus) katseenseuraamiskyky - Heikkilä, Siru (My University, 2026)
Sosiaaliset ja kesyt eläimet, kuten hevoset (Equus caballus) ovat oppineet lukemaan ihmisen eleitä. Kykyä päätellä toisten mielentiloja kutsutaan mielen teoriaksi, ja sitä havaitaan ihmisen lisäksi monilla sosiaalisilla eläimillä. Yksi sosiaalisen vuorovaikutuksen tärkeimmistä osista on katseen seuraaminen, mikä tarkoittaa yksilön kykyä katsoa samaan suuntaan toisen yksilön kanssa. Hevoset ovat sosiaalisia laumaeläimiä, ja ne oppivat käyttäytymistä lauman muilta jäseniltä, minkä takia ne ovat taitavia hyödyntämään näitä vuorovaikutustaitoja myös ihmisen kanssa. Tässä tutkimuksessa halutaan selvittää, onko käsittelemättömillä nuorilla hevosilla, eli sellaisilla hevosilla, joilla ei ole juurikaan aiempaa kokemusta ihmisestä, kykyä seurata ihmisen katsetta näköesteen taakse. Kiinnostuksenani on tietää, voisiko katseenseuraamiskyky olla hevosilla synnynnäistä opitun taidon sijaan. Hypoteesinani on, että käsittelemättömät nuoret hevoset kykenevät seuraamaan ihmisen katsetta. Saamani valmiiksi kerätty aineisto Viron Muhun saarelta Tihusen hevostilalta sisälsi videot sekä testi- että kontrollitilanteista kahdella eri kameralla kuvattuina. Koetilanteena käytettiin seinätestiä, jossa testihenkilö katsoo seinän takana olevaa esinettä, ja selvitettiin seuraako hevonen ihmisen katsetta. Kontrollitilanteessa testihenkilö katsoi seinän takana olevan esineen sijasta hevosen taakse. Tulokset osoittivat, että hevoset katsovat suunnilleen saman verran seinää kohti ja itsensä taakse sekä seinä- että kontrollitesteissä. Toisin sanoen nollahypoteesi, jonka mukaan nuoret, käsittelemättömät hevoset eivät seuraa ihmisen katsetta, jäi voimaan. Katseenseuraamiskyky saattaa olla opittu taito, koska aiempien tutkimusten mukaan sosiaalistetut nuoret hevoset osaavat seurata ihmisen katsetta, mutta tämän tutkimuksen mukaan käsittelemättömät hevoset eivät.
Keywords: katseen seuraaminen, hevonen, Equus caballus, sosiaalinen kognitio, mielen teoria