Foodservice-yrityksen varastotuotteiden eräkokolaskenta ja varastoyksiköiden luokittelu - Kalliomaa, Tuomas (My University, 2019)
Vähittäiskauppa- ja elintarvikeala ovat laajoja kokonaisuuksia ja niiden ympärille on rakentunut suuria tuotevalikoimia. Tuotteiden ominaisuudet vaihtelevat toisistaan ja niiden toimitusketjut vaativat erilaisia ratkaisuja ja monimuotoista varastonhallintaa. Foodservice-toimialalla tarkoitetaan alaa, jonka päätoimisina asiakkaina toimivat ravintolat ja muut suurkeittiöt. Foodservice-tukkukauppa toimii osana päivittäistavarakaupan alaa, ja sen liiketoimintamalli on hyvin samankaltainen kuin vähittäiskaupan alalla. Varastonhallinta ja varastoon sitoutunut pääoma ovat keskiössä yrityksen liiketoiminnassa erityisesti varastointensiivisillä aloilla. Tilaustoiminnan tehostamisella on suora vaikutus näihin varastointiin liittyviin tekijöihin sekä kustannuksiin. Tämän vuoksi yrityksien on syytä huomioida tarkasti nämä osa-alueet sekä strategisessa että operatiivisessa tekemisessä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää foodservice-alalla toimivan toimeksiantoyrityksen keinoja saavuttaa kustannussäästöjä tehostamalla tilauseräkokoratkaisuja ja varastonhallintaa. Olennaisena osana tutkimusta nähdään toimeksiantoyrityksen toimiala ja sen tuomat ominaispiirteet. Tutkielmassa perehdytään erilaisten laskentamallien avulla mahdollisuuksiin muuttaa tilauseräkokoja ja käyttää eri varastoyksikköluokittelumenetelmiä. Näiden tuloksien perusteella luodaan malli tilauseräkokolaskennalle ja tehdään muutosehdotuksia nykyisiin toimintatapoihin. Tutkimus toteutetaan määrällisenä tutkimuksena ja sen tutkimusmetodina käytetään konstruktiivista tutkimusotetta. Tutkimus toteutetaan tapaustutkimuksena toimeksiantoyritykselle. Tutkimuksessa käytetty numeerinen materiaali on peräisin toimeksiantoyrityksen tietokannoista. Yrityksen varastoon sitoutuneen pääoman kasvun ja tilan puutteen vuoksi koettiin tärkeäksi pystyä tehostamaan varaston toimintaa. Eri laskentamallien avulla löydettiin epäkohtia toimeksiantoyrityksen nykyisessä varaston toiminnassa ja tilausten tekemisessä. Tutkimustuloksiin perustuen eräkokolaskennan avulla pystytään uudelleenorganisoimaan varastointiratkaisuja ja tehostamaan nykyistä tilaustoimintaa. Näihin keskittymällä voidaan saavuttaa huomattavia kustannussäästöjä.