Kuka on vastuussa työssä uupumisesta? : Eriävät puhetavat työuupumuksesta Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksissa 2023–2025 - Törnroos, Tuomas (My University, 2026)
Tutkielma käsittelee puhetapoja työuupumuksesta. Erityinen huomio kiinnittyy itse puhetapojen lisäksi vastuuseen työuupumuksesta, eli siihen, kuka tai mikä on vastuussa tai kenen tai minkä tulisi ottaa vastuu työuupumuksesta esimerkiksi työorganisaatiossa tai yhteiskunnassa. Tavoitteena on selvittää laadullisen tutkimuksen keinoin, mitä ja minkälaisia erilaiset puhetavat työuupumuksesta ovat. Myös tutkin sitä, miten nämä valitut ja käytetyt tavat puhua työuupumuksesta voivat muovata käsityksiämme työuupumuksesta ja siihen liittyvistä asioista. Tässä tutkimuksen viitekehystä muodostamassa sosiaalisen konstruktivismin näkökulma sosiaalisen todellisuuden rakentamisesta, uusintamisesta ja muokkaamisesta puheen, kirjoituksen ja symbolien käytön kautta. Tutkimuksen viitekehykseen kuuluvat myös terapeuttisen kulttuurin ja terapeuttisen vallan käsitteet ja teemat. Niiden avulla tutkin, miten terapeuttinen kulttuuri ja terapeuttinen valta ilmenevät työuupumuksesta kirjoitettaessa. Tutkimusmenetelmä on laadulliseen tutkimukseen kuuluva refleksiivinen temaattinen analyysi. Tutkimuksen lähdeaineisto muodostuu Helsingin Sanomien työuupumusta käsittelevistä mielipidekirjoituksista vuosilta 2023–2025. Tutkimuksen tuloksina muodostui 7 teemaa: Uupumisanalyysi, Sanojen valta, Suuret ongelmat, Paineen alla, Väärällä tiellä, Yhdessä selviämme sekä Heikot yksilöt. Mielipidekirjoitusten teemat näyttävät työuupumukseen suhtautumistapojen moninaisuuden. Teksteissä käsiteltiin laajalti vastuun teemoja suoraan tai kiertäen. Vastuuta sälytettiin päättäjille, organisaatioille, yksilölle ja myös laajempiin kokonaisuuksiin ja kulttuuriin limittäen. Käsityksiä työuupumuksen syistä, seurauksista ja vastuusta on lukuisia erilaisia. Suuressa osassa tekstejä huomio kohdistuu korkealle: rakenteisiin, kulttuuriin ja elämäntapoihin. Organisaatiot, päätöksentekijät ja viranomaiset saavat syytteitä päällensä. Joissain teksteissä korostetaan työyhteisöjen voimaa ja työtoverien tukea sekä kannustusta. Yksilön syyksi tai vastuulle työuupumus asetetaan vain harvoin, vaikka näitäkin ääniä on joukossa. Osassa kirjoituksia on havaittavissa pyrkimyksiä muovata ja muuntaa käsitteitä ja käsityksiä sekä itse työuupumuksesta että eri työuupumusta ympäröivistä maailman osista, kuten erityisesti työelämästä. Tässä ilmenee sosiaalisen konstruktivismin mukainen ymmärrys tekstien ja puhetapojen sosiaalista maailmaa muokkaavasta vaikutuksesta. Terapeuttisen kulttuurin olemassaolo ja terapeuttisen vallan käyttö ilmenivät useissa teksteissä esimerkiksi yksilön vastuuttamisena omasta työuupumuksestaan ja itsehoitomenetelmien sekä stressinhallinnan tarjoamisena työn rakenteellisiin ongelmiin puuttumisen sijasta.
Keywords: työuupumus; vastuu; puhetavat; sosiaalinen konstruktivismi; terapeuttinen kulttuuri; terapeuttinen valta; refleksiivinen teema-analyysi (RTA)