Palkitsemisen haasteet kuntaorganisaatiossa – Case-tutkimus kuntien pakitsemismuodoista - Salo, Laura (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Monet tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet palkitsemisen positiivisen yhteyden esimerkiksi työntekijän työsuoritukseen ja -motivaatioon. Tästä huolimatta on yleisesti tiedossa, että kuntasektorilla käytetään vähemmän palkitsemista kuin yksityisellä sektorilla. Myös palkan suuruus on pienempi kuntasektorilla kuin yksityisellä sektorilla. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää kuntasektorin palkitsemisjärjestelmiin liittyviä haasteita. Tutkimuksessa otetaan selvää, minkälaisia palkitsemismuotoja kuntasektorilla on käytössä ja miksi kuntasektorilla käytetään niin vähän suoritukseen perustuvaa palkitsemista esimerkiksi tulospalkkioita. Tämä tutkimus lähestyy tutkittavaa ongelmaa toiminta-analyyttisestä näkökulmasta. Toiminta-analyyttinen lähestymistapa sopii tähän tutkimukseen, sillä sen tarkoituksena on saada mahdollisimman hyvä kuva ja ymmärrys tutkittavasta aiheesta. Tutkimus toteutettiin laadullisena case-tutkimuksena ja tutkimuskohteiksi valittiin kolme pääkaupunkiseudun ympäryskuntaa. Tutkimusaineisto koottiin haastattelemalla näiden kuntien henkilöstöjohtajia vertailemalla saatuja tuloksia. Tutkitut kunnat toimivat vertailukohteina toistensa kanssa, sillä vain yhdessä kunnassa oli käytössä jonkinlainen tulospalkitsemismalli. Tutkimuksessa selvisi, että tutkittavissa kunnissa käytetään vain vähän rahallista palkitsemista. Tutkimuksessa selvisi myös, ettei palkitsemismuotoihin oltu täysin tyytyväisiä missään kunnassa, mutta siltikään kaikissa kunnissa ei oltu muuttamassa tai kehittämässä palkitsemisjärjestelmiä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suurimmat syyt palkitsemisen vähäiseen käyttöön kunnissa ovat yhdenvertaisuuskysymykset, taloudellinen tilanne, palkkojen julkisuus, kuntaorganisaation jäykkä rakenne ja palkitsemisohjeiden puuttuminen kunnallisesta virka- ja työehtosopimuksesta. Tutkimustulokset ovat linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa esimerkiksi kuntien vähäisten palkitsemismuotojen ja suoritusmittauksen puuttumisen osalta. Tämän tutkimuksen perusteella kuntien suoritusmittausta tulisi kehittää ja yhdistää se palkitsemiseen esimerkiksi työmotivaation ja -suorituksen parantamiseksi. Tutkimuksen perusteella kuntien palkitsemista olisi mahdollista kehittää myös lisäämällä ohjeistusta ja työehtosopimuksen joustavuutta.