Laadukasta taidetta laajalle yleisölle. Suomen taideakatemian säätiön kiertonäyttelytoiminnan vaikuttavuuden arviointia - Hartman, Tarja (My University, 2017)
Tutkielmani aiheena on Suomen taideakatemian säätiön järjestämän kiertonäyttelytoiminnan vaikuttavuuden arviointi. Tutkielmani tarkoitus on taustoittaa Kansallisgallerian nykyistä ja tulevaa vientinäyttelytoimintaa. Esitän tutkielmassani kronologisen kokonaiskatsauksen Suomen taideakatemian säätiön kiertonäyttelytoiminnasta. Yhteensä maatamme kiersi 85 näyttelyä. Ensimmäinen Suomen taideakatemian säätiön järjestämä kiertonäyttely lähti kierrokselleen vuonna 1950 ja viimeinen vuonna 1988. Kiertonäyttelytoimintaa järjesti vuodesta 1956 valistusosasto, joka vuonna 1972 muutti nimensä näyttely- ja tiedotusosastoksi. Kiertonäyttelytoiminta tässä muodossaan päättyi säätiön valtiollistamisen myötä vuonna 1990, eikä uudessa organisaatiomallissa enää ollut omaa osastoa kiertonäyttelyille. Tutkielmani tavoitteena on pohtia vaikuttavuuden käsitettä suhteessa kiertonäyttelytoimintaan. Etsin vastausta siihen, miten vaikuttavuusarviointia voidaan tehdä. Arvioin kiertonäyttelytoiminnan vaikuttavuutta vaikutusketjuajattelun avulla. Käytän vaikutusketjuajattelun yksinkertaista mallia tavoitteet-keinot-tulokset. Tutkimuskysymyksiäni ovat: Mitä tavoitteita toiminnalle on asetettu? Millä keinoilla tavoitteisiin on pyritty pääsemään? Miten hyvin tavoitteisiin on päästy eli millaisia tuloksia kiertonäyttelytoiminnalla on saatu? Tutkimusaineistona olen käyttänyt asiantuntijahaastatteluja, arkistomateriaalia sekä lehdistömateriaalia. Tutkimusmenetelmäni ovat sisällönanalyysi ja lähiluku. Käyttämäni eri aineistotyypit valottavat kukin osaltaan kiertonäyttelytoiminnan vaikuttavuutta tarjoamalla erilaisia näkökulmia aiheeseen. Arkistomateriaalista, kuten Suomen taideakatemian säätiön vuosi- ja toimintakertomuksista, olen saanut selville virallista tietoa toiminnan tavoitteista. Lehdistömateriaali antaa tietoa esimerkiksi näyttelyiden vastaanotosta. Asiantuntijahaastattelut puolestaan tuovat esiin alan sisäistä arvotusta sekä antavat lisätietoa virallisen dokumentaation lisäksi. Tutkielmani osoittaa, että Suomen taideakatemian säätiön kiertonäyttelytoiminnan tavoitteena oli saada korkealaatuista taidetta mahdollisimman monen ihmisen ulottuville Suomessa. Tavoitteet pyrittiin saavuttamaan maantieteellisesti laajalle leviävien kiertonäyttelyiden avulla. Kiertonäyttelyiden aiheiden valintaa tehtiin monipuolisuuden, kiinnostavuuden ja ajankohtaisuuden perusteella. Tutkimukseni perusteella voin sanoa, että näyttelyt olivat laadukkaita ja keräsivät paljon yleisöä.