Tiedolla johtaminen ja evidenssipohjainen päätöksenteko henkilöstöhallinnossa : HR-analytiikan rooli näiden tukena - Kukkonen, Julia (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia tiedolla johtamisen ja evidenssipohjaisen päätöksenteon nykytilaa henkilöstöhallinnossa HR-ammattilaisten kokemusten perusteella. Tarkoituksena oli myös selvittää, millainen on HR-analytiikan rooli näiden tukemisessa. Henkilöstöhallinnon roolin muuttuminen viime vuosikymmenien aikana entistä enemmän strategiseksi edellyttää, että päätöksenteko on evidenssipohjaista eikä perustu vain ammattilaisten omaan kokemukseen ja intuitioon. Digitalisaatio on muokannut tapoja työskennellä myös henkilöstöhallinnossa, ja teknologioiden kehittyminen on asettanut uudenlaiset vaatimukset HR-ammattilaisten osaamiselle ja luonut lisää mahdollisuuksia erilaisten tiedonlähteiden hyödyntämiselle. Henkilöstö on yksi isoimmista voimavaroista ja kustannuksista organisaatioissa, joten syvällisempi ymmärrys omasta henkilöstöstä ja henkisen pääoman tehokas johtaminen voivat tarjota organisaatioille kilpailuetua jatkuvan muutoksen ja epävarmuuden keskellä. Tämä tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena toteuttamalla seitsemän puolistrukturoitua haastattelua. Haastateltavat olivat isojen suomalaisten yritysten henkilöstöpäälliköitä ja -johtajia, joilla on useamman vuoden kokemus henkilöstöhallinnossa työskentelystä. Tarkoituksena oli haastateltavien kokemusten ja näkemysten avulla selvittää, millaisena tiedolla johtaminen näyttäytyy käytännön työssä, mihin päätöksenteko perustuu, ja käytetäänkö näiden tukena HR-analytiikkaa. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että tiedolla johtamista on alettu priorisoimaan myös henkilöstöhallinnossa ja päätöksenteon halutaan pohjautuvan entistä enemmän tietoon, muuhunkin kuin omaan kokemukseen. HR-ammattilaisilla on kohtuullisen hyvä käsitys siitä, miten näissä asioissa voitaisiin entisestään kehittyä, mutta käytäntö laahaa vielä teorian perässä. Haasteet liittyvät saatavilla olevan tiedon laatuun, määrään ja yhdisteltävyyteen, HR- ammattilaisten osaamiseen sekä käytettävissä oleviin tietojärjestelmiin. Vaikka HR-analytiikkaa voisi optimitilanteessa hyödyntää tulevaisuuden ennakointiin, käytetään sitä tällä hetkellä enimmäkseen menneisyyden tai nykyhetken kuvailemiseen erilaisten raporttien muodossa. Jotta käytäntöä saataisiin tuotua lähemmäs teoriaa, tämä vaatisi organisaatioilta entistä enemmän strategista priorisointia ja resursointia HR-ammattilaisten osaamisen ja tietojärjestelmien kehittämiseen. HR-ammattilaisten tietoisuutta päätöksenteossa hyödynnettävistä tiedonlähteistä tulisi lisätä entisestään ja yrittää sitoa päätöksentekoa enemmän kokonaiskuvaan ja organisaation tavoitteisiin sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Datalähtöinen ajattelu on tullut osaksi henkilöstöhallintoa jäädäkseen, ja tämän vuoksi yritysten on tärkeä ymmärtää, millaista tietoa on saatavilla, miten sitä voidaan hyödyntää, ja mitkä ovat näiden kannalta tärkeimpiä edellytyksiä ja haasteita nyt ja tulevaisuudessa.
Keywords: henkilöstöjohtaminen, tiedolla johtaminen, evidenssipohjainen päätöksenteko, HR-analytiikka