Makrofagien monimuotoisuus kasvaimen mikroympäristössä - Nekala, Milja (My University, 2024)
Syöpä on maailmanlaajuisesti merkittävä sairaus, jossa elimistön omat solut alkavat jakaantua rajoittamattomasti. Nämä syöpäsolut kykenevät muodostamaan eri puolelle elimistöä kasvaimia. Immuunipuolustuksen ja siihen kuuluvien immuunisolujen tehtävänä on pyrkiä estämään syövän syntyä ja sen leviämistä. Etenkin immuunipuolustuksen toiminnassa tärkeässä tehtävässä toimivia immuunisoluja ovat makrofagit, jotka tuhoavat fagosytoosin avulla haitallisia organismeja kuten bakteereita ja viruksia elimistöstä. Makrofageilla on havaittu olevan kyky polarisoitua useaksi erilaiseksi makrofagityypiksi kasvainympäristöstä saamiensa signaalien perusteella. Näillä erilaisilla makrofagityypeillä voi olla syövän yhteydessä joko syövän toimintaa edistäviä tai estäviä vaikutuksia. Makrofagit sekä muut kasvaimen alueen immuunisolut erittävät erilaisia sytokiineja, kemokiineja, kasvutekijöitä ja muita signaalimolekyylejä, joilla ne pyrkivät vaikuttamaan kasvaimen toimintaan. Kasvaimen kasvua edistävät M2-kaltaiset makrofagit voivat edistää syöpää esimerkiksi edistämällä angiogeneesiä, immuunisuppressiota sekä lisäämällä syöpäsolujen invaasiota sekä kroonista tulehdusta. Kasvaimen mikroympäristössä esiintyvät makrofagit eli kasvainsidonnaiset makrofagit ovat tärkeitä avaintekijöitä syövän etenemisessä. Makrofagien monimuotoisuuden sekä niiden toiminnan ymmärtäminen voisi mahdollisesti auttaa syövän toiminnan ymmärtämisessä. Lisäksi se voisi mahdollistaa erilaisten parannuskeinojen kehittämistä.