Pientoimenpiteiden aseptiikka - Esa Rintala; Tiina Kurvinen (Finland, 2025)
Pientoimenpiteiden aseptiikka
Pientoimenpiteillä tarkoitetaan yleensä ilman yleisanestesiaa ja osastohoitoa tehtäviä toimenpiteitä, joissa rikotaan ihoa tai limakalvoja tai kajotaan steriiliin ruumiinosaan.
Infektioiden estämiseksi toimenpiteissä on noudatettava huolellista aseptiikkaa.
Lääkäreille ja avustavalle henkilökunnalle tulisi antaa jatkuvaa täydennyskoulutusta aseptiikan periaatteista.
Potilasturvallisuuden vuoksi tarvittaisiin yhtenäinen kansallinen aseptiikan ohjeistus pientoimenpiteissä.