Paikallisesti edenneen ihomelanooman hoito ja ihomelanooman esiliitännäishoito - Mattila Kalle; Veräjänkorva Esko; Koskivuo Ilkka; Heervä Eetu; Vihinen Pia; Hernberg Micaela (Finland, 2025)
Paikallisesti edenneen ihomelanooman esiliitännäishoitoa on tutkittu potilailla, joilla on todettu kliinisesti makroskooppiset etäpesäkkeet alueellisissa imusolmukkeissa tai joilla on todettu in transit -pesäkkeitä alkuperäisen ihokasvaimen ja alueellisten imusolmukkeiden välillä. Esiliitännäishoitotutkimuksissa ennen leikkausta annetuilla immuuniaktivaation vapauttajilla ja täsmälääkkeillä on saatu täydellisiä patologisia hoitovasteita 21-57 %:lle potilaista. Näiden potilaiden melanoomien uusiutuminen oli seurannassa harvinaista, ja tutkijat pohtivat, voitaisiinko leikkauksen jälkeisestä liitännäishoidosta ja jopa leikkauksesta luopua. Ennen laajamittaista käyttöä esiliitännäishoidon hyöty pitää vielä vahvistaa satunnaistetuissa kolmannen vaiheen hoitotutkimuksissa liitännäishoitoon verrattuna. Valikoiduille potilaille, joilla todetaan makroskooppiset imusolmuke-etäpesäkkeet tai in transit -pesäkkeitä, voidaan moniammatillisessa kokouksessa harkita lääkehoidon aloitusta ennen leikkausta, jos etäpesäkkeet eivät ole helposti leikattavissa.