Työtulon määrittely ja sen vaikutus oikeusvarmuuteen YEL-järjestelmässä - Hallongren, Ida-Maria (My University, 2026)
Yrittäjän eläkelakia on uudistettu viime vuosina merkittävästi. Vuonna 2023 toteutettiin laaja YEL‑uudistus, jonka tavoitteena oli puuttua erityisesti yrittäjien alivakuuttamiseen ja vahvistaa järjestelmän yhdenmukaista soveltamista. Nykyinen Orpon hallitus on sittemmin pyrkinyt edelleen kehittämään järjestelmää. Joulukuussa 2025 julkaistiin selvityshenkilö Jukka Rantalan laatima selvitys YEL‑järjestelmän kehitystarpeista, jossa tuotiin selkeämmin esiin jo aiemmin tunnistetut ongelmat liittyen YEL-työtulon tulkinnanvaraisuuteen ja käytännön soveltamiseen. Tutkielmassa tarkastellaan, miten YEL‑työtulo määritellään voimassa olevan oikeuden mukaan ja millaisia oikeudellisia kysymyksiä määrittelyyn liittyy käytännön soveltamisessa. Tämä muodostaa tutkielman oikeusdogmaattisen ytimen. Toisena keskeisenä tutkimuskysymyksenä arvioidaan, toteutuuko oikeusvarmuus yrittäjän näkökulmasta nykyisessä YEL‑järjestelmässä. Tutkielman oikeuspoliittisessa osiossa tarkastellaan myös järjestelmän toimivuutta, ja esitetään lainsäädännöllisiä kehittämisehdotuksia, joiden tavoitteena on parantaa YEL‑järjestelmän ennakoitavuutta ja oikeusvarmuutta. Tutkimusmenetelmä on pääosin oikeusdogmaattinen, mutta sitä täydennetään oikeuspoliittisella arvioinnilla. Pääasiallisena aineistona hyödynnetään relevanttia lainsäädäntöä sekä sitä täydentävää lainvalmistelumateriaalia. Lisäksi tutkielmassa käytetään viranomaisten tuottamaa ajantasaista taustatietoa tilanteissa, joissa voimassa oleva sääntely ei anna riittävän täsmällistä kuvaa. Tutkielman keskeinen johtopäätös on, että YEL‑työtulon määritelmä on sanamuodoltaan avoin ja jättää laajan harkintavallan viranomaiselle, mikä heikentää yrittäjän mahdollisuuksia ennakoida omaa oikeudellista asemaansa. Työtulon vahvistaminen perustuu kokonaisarvioon, jossa huomioidaan tapauskohtaisesti yrittäjän tilanteeseen vaikuttavia seikkoja, mutta sääntelyn ja soveltamiskäytännön yhdistelmä ei turvaa oikeusvarmuutta riittävällä tavalla. Tutkielmassa esitetään, että työtulon sitominen verotettaviin ansiotuloihin, osittain Rantalan selvityksen mukaisesti, voisi toimia perusteltuna vaihtoehtona nykyiselle järjestelmälle. Pääehdotuksena on ansiotuloperusteinen YEL‑työtulomalli, jossa pääomatulojen vaikutusta arvioitaisiin erikseen myöhemmässä vaiheessa.
Keywords: YEL; Yrittäjän eläketurva; Oikeusvarmuus; YEL-työtulo; Työtulon määrittäminen; Ansiotuloperusteinen työtulo