Aivojen sarjamagneettistimulaation käyttö useamman kuin yhden sairauden samanaikaiseen hoitoon - Tram, Mi (My University, 2021)
Transkraniaalisessa magneettistimulaatiossa (transcranial magnetic stimulation, TMS) stimuloidaan kajoamattomasti ja kivuttomasti aivokuoren hermosoluja päänahalle asetettavalla stimulaatiokelalla. Kela synnyttää voimakkaan muuttuvan magneettikentän ja alla olevaan kudokseen muodostuu vastakkaissuuntainen sähkökenttä ja sähkövirta. Tämä saa aikaan aktiopotentiaalin aivokuoren pyramidisoluissa ja välittäjähermosoluissa. Sarjamagneettistimulaatiossa (repetitive transcranial magnetic stimulation, rTMS) magneettipulsseja annetaan yli tuhannen pulssin sarjoina. Terapeuttisessa käytössä nämä annetaan joko nopealla (yleensä 10 Hz – 20 Hz) tai hitaalla (≤ 1 Hz) taajuudella aiheuttaen hermoverkon toiminnan tehostuminen tai vaimentuminen. rTMS:n hoidolliset vaikutukset perustuvat aivojen plastisiteettiin eli kykyyn uudelleen muovautua. rTMS tasapainottaa ja palauttaa ennalleen somaattisten ja psykiatristen sairauksien muuntamia hermoverkkoja ja niiden häiriintynyttä toimintaa sekä tehostaa sisäsyntyisten välittäjäainejärjestelmien toimintaa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kliinisessä potilasmateriaalissa, miten hyödyllinen rTMS on yhdistelmähoitona, kun potilaalla on useampia erilaisia neurologisia tai psykiatrisia oireita, joihin rTMS:n on kuvattu tehoavan. Koska rTMS:n vaikutuksia ohjaavat geneettiset tekijät, tiedot analysoitiin hypoteesilla: jos hoito tehoaa yhteen indikaatioon, se tehoaa toiseenkin samalla potilaalla. Ja päinvastoin, jos hoito ei tehoa yhteen indikaatioon, ei se tehoa toiseenkaan samalla potilaalla. Tässä tutkimuksessa tutkittiin ensimmäistä kertaa aivojen rTMS-hoidon vaikutuksia useampaan kuin yhteen sairauteen samalla potilaalla pääsääntöisesti vähintään 10 päivän kestoisen hoitojakson aikana. Tiedot kerättiin VSSHP:n kliinisistä potilaista, joilla hoidettiin rTMS-menetelmällä useampaa kuin yhtä sairautta vuosien 2011–2017 aikana Kliinisen neurofysiologian vastuualueella ja Psykiatrian toimialueella. Kaikkiaan analyysiin saatiin 31 potilasta. Kun otettiin huomioon potilaiden subjektiiviset kokemukset hoidon tehosta sekä numeeristen vastemittareiden tulokset, 87 % potilaista joko hyötyi useammassa indikaatiossa tai eivät lainkaan missään indikaatiossa. Tämän tutkimuksen perusteella, jos potilaalla todetaan useampi rTMS-hoidolla hoidettava sairaus, kannattaa rTMS-hoitoa kokeilla niihin kaikkiin samalla hoitokerralla ja samassa hoitosarjassa.
Keywords: transkraniaalinen magneettistimulaatio, motorinen herätevaste