Ympärillä vuoret, jaloissa kiehnää meri : Paikka, raja ja ylirajaisuus Pajtim Statovcin teoksissa Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän - Laitila, Kirsi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielmassani tarkastelen Pajtim Statovcin teoksia Kissani Jugoslavia (2014) ja Tiranan sydän (2016). Tutkimuskysymyksenäni pohdin sitä, kuinka Statovcin teosten paikat vastustavat sellaista maailman hahmottamisen tapaa, jossa paikat nähdään hallittavina ja organisoitavina kokonaisuuksina. Lähestyn aihetta ylirajaisen teorian näkökulmasta ja yhdistän tutkimuksessani paikkatutkimuksen ja ylirajaisen teorian uudella tavalla, sillä aiemmin paikat eivät ole päässeet ylirajaisen tutkimuksen keskiöön. Hypoteesinani on, että paikkoihin keskittyvä tutkimus voi auttaa tarkastelemaan kirjallisuutta uusista näkökulmista ja samalla tarjota ylirajaiselle kirjallisuudentutkimukselle mahdollisuuden uudenlaisiin tulkintoihin. Tutkielmassani nostankin paikan, rajan ja ylirajaisuuden käsitteet tutkimukseni keskiöön. Paikan teoretisoinnissa nojaan erityisesti maantieteilijä Doreen Masseyn ajatuksiin ja tarkastelen paikkoja hänen tapaansa avoimina, muuttuvina ja hybridisoituneina tiloina. Rajoista kirjoittaessani korostan rajojen ristiriitaista luonnetta. Hyödynnän myös Michel Foucault’n heterotopian käsitettä ja esimerkiksi siihen liittyvää ajatusta heterotopioista toiseudelle varattuina ja totuttua järjestystä kumoavina tiloina. Statovcin teoksissa paikat näyttäytyvät kesyttöminä ja hallitsemattomina tiloina. Erilaisia rajoja ja kategorioita ylitetään jatkuvasti, eikä paikkojen eristäminen erillisiin lokeroihin ole mahdollista. Silti myös rajojen vetäminen on teoksissa toistuva tapahtuma, joka kuitenkin tekee paikoista poikkeuksetta ahdistavan. Rajojen ylittäminen merkitsee uusia mahdollisuuksia, ja teosten henkilöhahmot suuntautuvat paikallisen sijasta rajojen yli ulottuvaan tilaan. Myös valta-asetelmat kietoutuvat voimakkaasti rajoja ja paikkojen hallintaa koskeviin kysymyksiin. Paikkoihin ja rajoihin liittyvällä tutkimuksellani pystyn nostamaan esiin tulkintoja, jotka jäisivät muuten huomiotta. Paikkojen ja rajojen tarkastelu ylirajaisesta näkökulmasta osoittaa, kuinka ihmisiä tai maailmaa ei voi rajata ennalta määriteltyihin kategorioihin. Tällöin eronteon sijasta korostuvat paikkojen ja ihmisten väliset yhteydet.