Silti rakkaus ei asu tääl enää : Käsitemetaforat Anna Puun albumissa Antaudun - Jussila, Neea (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa selvitän kognitiivisen metaforateorian avulla, millaisia käsitemetaforia esiintyy Anna Puun albumin Antaudun (2012) lyriikoista eli kappaleiden sanoituksista. Tavoitteena tälle tutkielmalle on tarkastella erityisesti kognitiivisia metaforia, jotka muodostavat käsitemetaforia. Tutkimuskysymykseni ovat seuraavat: Millaisia metaforia Anna Puun sanoituksissa esiintyy? Mitkä käsitemetaforat niissä toistuvat? Mitä kognitiivisia metonymioita kappaleissa on? Teoreettisena viitekehyksenä käytän George Lakoffin ja Mark Johnsonin kognitiivista metaforateoriaa teoksesta Metaphors We Live By (1980). Teoksessa Lakoff ja Johnson esittävät, kuinka metaforien toistuvat ominaisuudet muodostavat käsitemetaforia. Ne jakautuvat kolmeen pääryhmään; strukturaalisiin, orientoiviin ja ontologisiin metaforiin yhteisten piirteiden myötä. Kognitiivinen metaforateoria esittelee myös metonymian. Sen määritelmä on luonnehtia käsitteellisesti lähekkäisiä ilmauksia. Aineiston analyysissa käy ilmi, että kappaleiden lyriikoissa esiintyy eniten orientoivia eli suuntametaforia. Ne kuvailevat tunnetta ja mielentilaa spatiaalisesti. Tutkielmassa esiintyi variaatioita etenkin vastinparien onnellisuus on ylhäällä ja surullisuus on alhaalla kautta. Strukturaalisia eli rakennemetaforia löytyi myös runsaasti ja ne muodostivat enimmäkseen aika on tila ja rakkaus on matka -käsitemetaforia. Vähiten käsitemetaforia muodostui ontologisista metaforista, jotka kuvaavat abstrakteja kokemuksia. Ontologiset metaforat toistivat rakennetta ”x on olio”. Kogniitiivisia metonymioita löytyy aineistosta kahdeksan. Niiden käsitemetonymiat ovat muodossa osa on kokonaisuus. Anna Puun lyriikoissa siis toistuvat kognitiiviset metaforat ja metonymiat, joiden avulla ilmaistaan kielikuvallisesti tuntemuksia, kuten rakkauden tunnetta ja mielialan vaihtelua.
Keywords: kognitiivinen metaforateoria; käsitemetafora; lyriikka; metafora; metonymia