Lukemisessa ansioituneiden lasten lukijaprofiilit ja kotien lukukulttuurit - Raijas, Pinja (My University, 2026)
Tutkimuksessa perehdyttiin lukemisessa ansioituneiden lasten lukijaprofiileihin sekä kotien lukukulttuureihin. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää lukudiplomin saaneiden lasten lukijaprofiilien ja kotien lukukulttuurien piirteitä. Lukijaprofiileita ja kotien lukukulttuureja tutkimalla haluttiin löytää keinoja lukemisen lisäämiseen myös vähän lukevien lasten perheisiin. Tutkimuksen aineistona hyödynnettiin timanttidiplomin saaneiden lasten huoltajille tehdyn kyselyn tuloksia. Kyselytutkimus on osa TARU – Tarinoilla lukijaksi -menetelmän kirjallisuutta ja lukemista koskevaa tutkimusta. Kyselyyn osallistui 55 huoltajaa ja se sisälsi 19 kysymystä liittyen timanttidiplomin saaneen lapsen lukijuuteen, huoltajan omaan lukijuuteen, huoltajan toiveisiin koululle sekä esitietoihin. Tähän tutkimukseen rajattiin huoltajan ja timanttidiplomin saaneen lapsen lukemiseen liittyvät kysymykset ja esitietoja hyödynnettiin tutkimuksen taustatietoina. Kysely koostui monivalintakysymyksistä sekä avoimen vastauksen kysymyksistä. Aineiston analyysi toteutettiin monimenetelmällisesti hyödyntäen sekä laadullisia että määrällisiä menetelmiä. Monivalintakysymysten vastaukset analysoitiin hyödyntäen frekvenssijakaumia ja avoimia vastauksia sisältäneiden kysymysten vastaukset analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin luokittelemalla. Luokittelun jälkeen avointen vastausten kysymysten ja monivalintakysymysten vastauksia tarkasteltiin yhdessä. Lopuksi tuloksia vertailtiin eri luokka- asteiden kesken. Tutkimuksessa ilmeni, että kaikki timanttidiplomin saaneet lapset lukevat päivittäin ja perinteisten kirjojen lisäksi he katsovat YouTubea ja lukevat sarjakuvia. Kaikkien lasten median käyttöä rajoitetaan huoltajan toimesta ja median käytöllä on myös yhteys lukemiseen. Kaikkien timanttidiplomin saaneiden lasten kotien lukukulttuureista löytyi lukemista tukevia piirteitä. Huoltajat kannustavat lasta lukemaan perheen yhteisellä ajanvietolla, lapsen lukuharrastusta tukevalla tietoisella toiminnalla sekä tekemällä oman lukijuuden näkyväksi kotona. Tulevaisuudessa lukijaprofiileita tulisi tutkia vielä enemmän. Lukemisessa ansioituneiden lasten lukijaprofiilien vertaaminen vähän lukevien lasten profiileihin voisi antaa viitteitä vähän lukevien lasten kiinnostuksenkohteista, ja sitä kautta auttaa löytämään keinoja vähän lukevien lasten perheisiin. Tämän tutkimuksen avulla löydettiin keinoja tukea lapsen lukuharrastusta myös vähän lukevien lasten perheissä, mutta toimet tulisi saada vielä konkreettisesti niitä tarvitsevien perheiden keskuuteen.
Keywords: lukutaito; lukuharrastuneisuus; lukuinnostus; lukuympäristö; lukukulttuuri; lukijaprofiili.