Sydämen vajaatoiminnan lääkkeetön hoito - Mustonen Pirjo (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Lääke- ja laite- ja kirurginen hoito eivät ratkaise kaikkia sydämen vajaatoimintapotilaan ongelmia. Oireiset, suuren riskin vajaatoimintapotilaat tarvitsevat lisäksi ammattitaitoisen moniammatillisen vajaatoimintatiimin seurantaa, ohjausta ja tukea. Moniammatilliseen vajaatoimintatiimiin kuuluu lääkäreiden lisäksi vajaatoiminnan hoitoon perehtyneitä sairaanhoitajia, fysioterapeutteja, sosiaalityöntekijöitä ja muita erityisasiantuntijoita. Moniammatillinen hoidon toteutus ja seuranta sekä liikuntaharjoittelu on osoitettu hyödylliseksi. Lisäksi on olemassa suosituksia muun muassa ravitsemuksesta ja suolan käytöstä, vaikka tutkimusnäyttö niiden hyödystä puuttuukin. Käytäntö on osoittanut, että vajaatoimintapoliklinikka on ainakin suurissa yliopisto- ja keskussairaaloissa tarkoituksenmukaisin tapa koordinoida vaikeaa vajaatoimintaa sairastavien potilaiden moniammatillista hoitoa. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon saumattoman yhteistyön merkitys korostuu erityisesti monisairaita potilaita hoidettaessa, sekä taudinkulun alku- ja loppuvaiheessa.