Johtaja psykologisen hyvinvoinnin tukena digitaalisessa transformaatiossa - Huima, Charlotta (My University, 2026)
Digitaalinen transformaatio on laaja-alainen organisaatiomuutos, joka haastaa työntekijöitä teknisesti sekä psykologisesti. Sen tavoitteena on kehittää yrityksen arvolupausta ja liiketoimintamallia hyödyntämällä tieto- ja viestintäteknologioita tai tietojenkäsittelytiedettä. Digitaalinen transformaatio voi muuttaa työn muotoa, rikkoa vakiintuneita toimintatapoja ja aiheuttaa epävarmuutta työyhteisössä. Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee, miten johtaja voi tukea työntekijöiden psykologista hyvinvointia digitaalisessa transformaatiossa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa hyödynnetään huolella valittuja vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita. Tutkielma etenee digitaalisen transformaation määritelmän ja vaikutuksien kautta työhyvinvoinnin keskeisiin ilmiöihin. Sen jälkeen tarkastellaan hyvinvoinnin johtamista, johtajan roolia kuormituksen ennaltaehkäisyssä sekä hyvinvointia ylläpitävänä tekijänä. Tutkimuksessa havaitaan, että johtajalla on monia keinoja vaikuttaa työntekijöiden psykologiseen hyvinvointiin digitaalisessa transformaatiossa. Keskeisiä keinoja ovat huolellinen muutoksen suunnittelu, muutoksen nopeuden ja tiheyden hallinta sekä työntekijöiden osallistaminen. Työn voimavarojen ylläpito ja vahvistaminen ehkäisee teknostressiä, työuupumusta ja ylläpitää työn imua. Transformationaalisen johtajan piirteet, kuten motivointi ja inspirointi, tukevat myös työntekijän hyvinvointia muutoksessa. Lisäksi tutkielmassa korostuu johtajan ja työntekijöiden välisen toimivan viestinnän tärkeys.
Keywords: digitaalinen transformaatio, työhyvinvointi, teknostressi, johtajuus, psykologinen hyvinvointi