Mistä huolehdit johtaja? : Johtamistyyli ja yrityssuhde johtotehtäviin liittyvien huolenaiheiden selittäjinä suomalaisilla johtajilla - Haarnio, Krista (My University, 2021)
Johtajat ja etenkin korkean tason johtajat ovat usein melko yksinäisiä ja ajautuvat helposti yhteisön ulkopuolelle. Vertaistukea ja ymmärrystä voi olla haastava löytää, jolloin tunteiden käsittely jää helposti vähemmälle huomiolle. Tiedämmekö me oikeastaan mistä johtajat kantavat huolta tai mitkä asiat täyttävät heidän ajatuksensa? Huolet ovat negatiivisia tuntemuksia, jotka saattavat muun muassa korostaa johtajan yksinäisyyden tunnetta entisestään ja heikentää johtajan psyykkistä hyvinvointia. Tässä tutkielmassa kartoitetaan niitä huolia, joita johtajat tyypillisesti kokevat. Koettujen huolien yhteyksiä ja selittäjiä haetaan yksinäisyyden ohella johtamistyylistä ja yrittäjyydestä. Varhaisten tutkimusten mukaan johtotehtäviin liittyvät huolet voidaan jakaa pääosin kolmeen kategoriaan: 1) huolet epäonnistumisesta, 2) huolet vaikeuksista ja 3) huolet työn ja muun elämän epätasapainosta. Johtotehtäviin liittyvien huolten yhteyksiä ja selittäjiä on löydetty melko vähän, mutta esimerkiksi pitkä johtamiskokemus on yhteydessä vähäisempiin huoliin. Tutkielman Mistä huolehdit johtaja? -kyselyyn vastasi 631 johtajaa ja kyselyn tulokset tukevat aiempien tutkimuksien havaintoja kolmesta huolikategoriasta sekä johtamiskokemuksen yhteydestä huoliin. Tutkielmassa selvisi, että vuonna 2020 johtajia askarruttaa etenkin työntekijöiden hyvinvointi, koronapandemian negatiiviset vaikutukset, suuret vaatimukset ja suuri vastuu, oma jaksaminen, julkisen arvostelun kohteeksi joutuminen, irtisanomisen uhka, yksinäisyys ja vertaistuen puute, sekä Suomen hallituksen toimet. Tutkielman tulokset paljastavat, että johtamisen huolet ja yksinäisyys ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa: mitä vähemmän yksinäisyyttä johtaja kokee, sitä vähemmän johtotehtäviin liittyviä huolia hänellä on. Tutkielma puoltaa transformationaalisen johtamistyylin positiivisia vaikutuksia johtajan työhyvinvoinnille, sillä kyseinen johtamistyyli on vahvasti yhteydessä alhaisempaan koettuun yksinäisyyteen ja vähäisempiin huoliin johtotehtävistä. Tutkielma tukee myös ennusteita siitä, että omistajayrittäjillä on enemmän kuormitustekijöitä kuin muilla johtajilla. He kokevat enemmän huolia ja yksinäisyyttä kuin muut johtajat.
Keywords: Johtotehtäviin liittyvät huolenaiheet, WAL, yksinäisyys, yrittäjä, palkkajohtaja, transformationaalinen johtamistyyli, työhyvinvointi