Nimikkeiden ja materiaaliryhmien hallinnan tehostaminen toiminnanohjausjärjestelmää kehittämällä - Case Norilsk Nickel Harjavalta Oy - Mäntylä, Matleena (My University, 2022)
Materiaalihallinnalla viitataan hankintatoimen vastuuseen hankkia oikeat materiaalit, oikeaan aikaan ja paikkaan yrityksen tuotannon jatkuvuuden varmistamiseksi. Materiaalihallinta on yksi liiketoiminnan tärkeimmistä osa-alueista ja sillä on merkittäviä vaikutuksia yritysten kustannuksiin. Ohjausjärjestelmien kehityksen avulla, materiaalihallinnan osa-alueiden automatisointi ja datan luotettavuuden jatkuva parantaminen on mahdollista. Kehitystoimet vaikuttavat positiivisesti yritysten operatiivisen toiminnan tehokkuuteen. Tässä tutkielmassa tarkastelu on rajattu keskittymään materiaalihallinnan nimikkeitä ja materiaaliryhmiä koskeviin osa-alueisiin. Nimikkeillä viitataan materiaaleihin, joita yritys hyödyntää osana tuotantoaan. Materiaaleille avataan toiminnanohjausjärjestelmään tunnistekoodit, joiden avulla niihin liittyviä tietoja ylläpidetään ja seurataan. Suurten nimikemäärien hallinnan tehostamiseksi, materiaalit luokitellaan niiden ominaisuuksien mukaan materiaaliryhmiin. Ryhmittelyn avulla materiaalien johtamista pyritään helpottamaan, sekä mahdollistetaan hankintojen tarkka koordinointi. Materiaaliryhmien yhteydessä esille nousee lisäksi tuoteryhmäjohtamisen termi, jonka johtamisoppien avulla materiaalihallintaa kehitetään strategisempaan suuntaan. Valittuihin materiaalihallinnan osa-alueisiin perehdytään tutkielman yhteydessä toteutetun tapaustutkimuksen avulla, hyödyntäen laadullisia ja määrällisiä tutkimusmenetelmiä. Tutkimuksen kohdeyrityksenä toimii nikkelimetallien ja -kemikaalien jalostajana globaaleilla markkinoilla toimiva Norilsk Nickel Harjavalta Oy. Tutkimusdatan keruussa hyödynnetään puolistrukturoituja haastatteluita, määrällistä kyselytutkimusta, sekä havainnointia. Tutkimusdatan perusteella kehitetyt tehostustoimet käyttöönotetaan kohdeyrityksen SAP-toiminnanohjausjärjestelmässä ja mittareiden avulla saatuja tuloksia verrataan aiemmin aiheesta olemassa oleviin tutkimustuloksiin hankintatoimen tehokkuuden ja yrityksen taloudellisen kehityksen näkökulmasta. Tutkielman tulokset osoittavat, että kehittämällä ohjausjärjestelmien nimike- ja materiaaliryhmäratkaisuja, yritykset pystyvät tehostamaan materiaalihallintaansa. Kehitystoimet vaikuttavat useisiin eri organisaation osiin vähentäen virheiden riskiä, mahdollistaen automatisoidut toimintatavat, selkeyttäen vastuunjakoa sekä lisäten datan luotettavuutta. Datatieteiden kasvava rooli materiaalihallinnan kehityksessä avaa yrityksille uusia kilpailuedun lähteitä ja mahdollisuuksia tehostaa liiketoiminnan suorituskykyä.
Keywords: Materiaalihallinta, MRP, SAP, toiminnanohjausjärjestelmä, nimike, materiaaliryhmä, Lean, varastotoiminta, taloudellinen raportointi, hankintatoimi.