”Matkustan matkustamisen itsensä vuoksi” : Yksinäisen matkailijan valta, vapaus ja sukupuoli teoksissa Yksinäisen miehen juna ja Hytti nro 6 - Kettunen, Päivi (My University, 2021)
Tässä tutkielmassa tarkastelen junalla matkustamista ja junatilaa analysoimalla valitsemaani matkakirjallisuutta uushistorismin näkökulmasta. Tutkimuskysymykseni on, millä tavalla valta, vapaus ja sukupuoli ilmenevät yksinäisen matkailijan hahmoissa Mika Waltarin kirjassa Yksinäisen miehen juna ja Rosa Liksomin kirjassa Hytti nro 6. Käsittelen vapauden merkitystä yksinäisen matkailijan hahmolle, ja sitä miten vapaus on havaittavissa junatilassa. Pohdin, onko vapauden tunne todellista vai kuviteltua. Tarkastelen yksinäisen matkailijan valtaa Masseyn valtageometrian kautta ja yhdistän sen sosiaaliseen statukseen. Kohdistan huomioni naisten ja miesten matkustamiseen ja tilan käyttöön, katseeseen ja katsotuksi tulemiseen. Vertailen kirjoista välittyvää maisemakäsitystä, havainnoin kehollisuuden yhteyttä junatilaan ja junassa matkustamiseen. Huomioin kuinka matkustamista on kuvattu eri aistien välityksellä. Tarkastelen junassa esiintyviä kronotooppeja ja esitän välitilan ja koti-ikävän kronotoopit. Käsittelen myyttien ja satujen kierrätystä, joka Liksomin kirjassa mielestäni edustaa ironista ja itseironista puolta. Selvitän vallan ja kulttuurin suhdetta paneutumalla materiaalisuuden ja kuluttamisen teemoihin kirjoissa ja pääoman eri muotoihin ja niiden vaikutukseen matkustamiseen ja siitä kirjoittamiseen. Tutkielmastani käy ilmi, että tilan käyttö sitoutuu sosiaalisiin suhteisiin, valtaan ja pääomaan.
Keywords: junamatka, matkakirjallisuus, maisema, tila, aika, valta, sukupuoli