Vanhempien kokemukset perhekeskeisen hoitotyön laatuun vaikuttavista tekijöistä vastasyntyneiden teho-osastolla : kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Vuorela, Marianna (My University, 2025)
Vastasyntyneiden teho- ja valvontahoidossa perhekeskeinen hoitotyö on tärkeä osa vastasyntyneen hoitoa. Perhekeskeisen hoitotyön toteuttaminen sisältää periaatteita, joiden tavoitteena on tukea vanhempien kumppanuutta hoitohenkilökunnan kanssa. Perheiden kokemukset perhekeskeisen hoitotyön toteutumisesta vastasyntyneiden teho-osastolla ovat merkityksellisiä, jotta vastasyntyneiden tehohoitoa toteutettaisiin perheitä kunnioittavalla ja tukevalla tavalla sekä tutkimusnäyttöön perustuen. Tämän kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli kuvata tekijöitä, jotka vaikuttavat vanhempien kokemukseen perhekeskeisen hoitotyön laadusta vastasyntyneiden teho-osastolla. Tavoitteena oli tuottaa tietoa perhekeskeisen hoitotyön kehittämiseksi ja laadun parantamiseksi vastasyntyneiden teho-osastolla. Tutkielman alkuperäistutkimukset haettiin CINAHL-, PubMed- ja Cochrane-tietokannoista helmikuun 2025 aikana. Tietokantahausta saatiin yhteensä 1252 tulosta ja lisäksi aineistoon valikoitui asiantuntijalta saatu tutkimus. Tutkimusartikkeleista yhteensä 13 valittiin aineistoksi mukaanottokriteerien ja laadullisen arvioinnin jälkeen. Tutkimukset analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla, joista muodostui teemat perhekeskeisen hoitotyön laatuun vaikuttavista tekijöistä vastasyntyneiden teho-osastolla. Tulokset osoittivat, että vanhempien kokemukseen vaikuttivat vanhempien yhteistyö hoitohenkilökunnan kanssa, emotionaalisen ja sosiaalisen tuen saaminen, vanhempien ohjaus vauvan hoidossa, vanhempien tunteet, vastasyntyneiden teho-osaston arkkitehtuuri ja yksikön muut olosuhteet sekä perheen taustatekijät. Yhteistyössä painottui vanhempien osallistuminen hoitoon ja päätöksentekoon sekä kokemukset tiedon jakamisesta, vierailukäytäntöistä ja vuorovaikutuksesta. Emotionaalinen ja sosiaalinen tuki muodostui ammattilaisten tuesta, vertaistuesta ja muilta saadusta tuesta. Vanhempien ohjaukseen vauvan hoidossa vaikuttivat vanhempien tiedot ja taidot. Oppimista tuettiin myös perhelähtöisellä hoitotyön sovelluksella. Tunteet, kuten stressi, pelko ja huoli, mutta myös tyytyväisyys ja itsevarmuus kuvasivat vanhempien kokemusta saadusta hoidosta. Taustatekijöistä vanhempien kokemuksiin olivat yhteydessä kaksosuus, sisarukset, vanhempien koulutustaso ja vauvan syntymä raskausviikkoihin nähden. Tutkielman tulokset kuvaavat laajasti ja yksityiskohtaisesti tekijöitä, jotka vaikuttavat vanhempien kokemukseen perhekeskeisen hoitotyön laadusta vastasyntyneiden teho-osastolla. Tuloksia voidaan hyödyntää perhekeskeisen hoitotyön koulutuksessa ja kehittämisessä sekä käytännön toteutuksessa. Jatkotutkimusaiheet liittyivät perhekeskeisen hoitotyön vaikuttavuuteen ja vanhempien emotionaalisen tuen riittävyyteen.
Keywords: perhekeskeinen hoitotyö, perhelähtöinen hoitotyö, vastasyntyneiden teho-osasto