Kilpailunrajoitusvahingon vanhentuminen Suomen oikeudessa - Rinne, Lauri (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkielma käsittelee kilpailunrajoitusvahinkojen, eli esimerkiksi kartellien aiheuttamien vahinkojen vanhentumista Suomen oikeuden näkökulmasta. EU on tavoitellut kilpailuoikeuden yksityisoikeudellisen täytäntöönpanon tehostamista säätämällä direktiivin 2014/104/EU kilpailuoikeudellisesta vahingonkorvauksesta. Näin ollen uusi kansallinen laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista tulee voimaan loppuvuodesta 2016. Samalla lukuisat merkittävät kartellioikeudenkäynnit ovat vireillä Suomessa eri oikeusasteissa ja ensimmäinen kilpailuoikeudellisen vahingonkorvauksen vanhentumista koskeva ennakkoratkaisu, KKO 2016:11, annettiin keväällä 2016. Tutkielma tarjoaa tässä kehittyvässä tilanteessa oikeustilaa systematisoivan ja lainsäädännön tulkinnallisesti epäselvät kohdat havainnollistavan esityksen kansallisten kilpailulakien entisistä, nykyisistä ja tulevista vanhentumissäännöistä. KKO 2016:11 ennakkoratkaisua käsitellään on omassa pääluvussaan ja sen vaikutukset on huomioitu muussa esityksessä. Tutkielmassa todetaan, että siitä huolimatta, että KKO 2016:11 ennakkoratkaisu paalutti muutamia kilpailuoikeudellisen vahingonkorvauksen vanhentumisen peruskysymyksiä, useita tulkintaongelmia on yhä löydettävissä. Uusi laki kilpailuoikeudellisista vahingonkorvauksista sisältää kuitenkin niin velkojamyönteiset vanhentumissäännöt, että vanhentumisen merkitys kilpailuoikeudellisissa vahingonkorvausoikeudenkäynneissä on vähentymään päin. Tärkeimmät tutkielmassa käytetyt lähteet ovat olleet Olli Norroksen Vahingonkorvausvelan vanhentuminen (2015), joka on laajuudessaan ainutlaatuinen kotimainen perusteos vahin-gonkorvausvelkojen vanhentumiskysymyksistä sekä Antti Aineen Kilpailunrajoitusvahinko (2015), joka myös on laajuudessaan ensimmäinen kotimainen perusteos kilpailuoikeudellisesta vahingonkorvauksesta.Tärkeänä lähteenä on ollut myös Kilpailuoikeudellinen vahingonkorvaus (2010), joka on hieman suppeampi teos Katri Havulta, Toni Kalliokoskelta ja Olli Wikbergiltä.