Kestävään ohjelmistokehitykseen siirtyminen Telesten testausohjelmistotuotannossa - Väisänen, Kristian (My University, 2020)
Diplomityössä esitetään uusi testausohjelmiston tuotantokulttuuri Telesten MET-osastolle. Työn aikana testattiin uusia käytäntöjä ja ohjelmistoja. MET-osastolle tehtiin sekä ohjelmointiympäristön ja –kielen että toimintatapojen implementointisuunnitelma. Työn aikana luotiin uusien kielten valintaan menetelmä, jota voidaan hyödyntää jatkossakin MET-osastolla. Kirjallisuuden pohjalta selvitettiin ohjelmointikielen valinnan teoriaa ja mittaristoa. MET-osastolle tärkeitä kriteerejä hyödynnettiin kielen valinnassa käyttäen SMART- tekniikkaa. Teoriaosuudessa käytiin läpi Telesten tuotannon keskeiset toiminnot kirjallisuuden pohjalta. Tällaisia ovat Lean-tuotanto, solutuotanto, Industry 4.0 sekä tuotannon ohjaukseen liittyvät työkalut (WMS, MES), joilla tulee jatkossa olemaan merkitystä käytössä olevaan ohjelmointiympäristöön. Ohjelmointiympäristön ja –kielen vaihtumisen mukanaan tuoman muutoksen kokonaistilanne pyrittiin hahmottamaan SWOT-analyysillä. Uudeksi kieleksi valikoitui Python. Spesifioiduissa tapauksissa JavaScript (Node.js ja React.js frameworkit) ja C++ ovat myös perusteltuja. Näiden kielten lisäksi osastolle jäävät National Instruments (NI) TestStand- ja LabVIEW-ohjelmistot. Ohjelmistot jäädytetään tiettyyn versioon ja tukipalveluista luovutaan. Ylimääräiset kehityslisenssit myydään. Ohjelmistojen ylläpitomaksut poistuvat. Vanhojen testausympäristöjen ja ohjelmistojen tuki säilyy. Kokoonpanopaikoille suositellaan web-sovelluksiin siirtymistä. Paikoille otetaan käyttöön Android-tabletit. MET-osaston ohjelmistotuotannon toimintatavat käytiin läpi. Agile-menetelmien integrointia tullaan jatkamaan. CI/CD-käytännöt ja DevOps otetaan voimakkaammin käyttöön ja niihin panostetaan. Sprinttien retrospektiivi tulee ottaa käyttöön. Muutoksia kannattaa sitoa bonuspalkkaukseen. Testaussuunnittelijat tarvitsevat jatkossa koulutusta uusien toimintatapojen ja toisaalta kielien suhteen. Ulkoisen työvoiman käyttöä kannattaa harkita ja yhtiön sisäistä ns. ohjelmoijapoolia suositellaan.
Keywords: Ohjelmointiympäristön valinta, Ohjelmointikielen valinta, DevOps, CI/CD, SMART