ESG-tekijöiden vaikutus yritysten taloudelliseen suoriutumiseen - Karjalainen, Hugo (My University, 2025)
Ilmastonmuutoksen, yhteiskunnallisten muutosten ja finanssikriisien kaltaiset ilmiöt ovat lisänneet paineita yrityksille toimia läpinäkyvästi ja vastuullisesti. Tämän seurauksena ESG-tekijät (Environmental, Social, Governance) ovat nousseet yhä merkittävämmäksi osaksi yritysten toimintaa. Sijoittajat sekä muut sidosryhmät odottavat yrityksiltä yhä enemmän kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä toimia, mikä korostaa ESG-tekijöiden yhteiskunnallista ja taloudellista merkitystä. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan ESG- tekijöiden vaikutusta yritysten taloudelliseen suoriutumiseen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen keinoin. Tutkielma perustuu seitsemään vertaisarvioituun artikkeliin, jotka käsittelevät ESG-tekijöiden ja yritysten taloudellisen suorituskyvyn välistä yhteyttä. Tutkimukset osoittavat, että ESG-tekijöiden vaikutus yritysten taloudelliseen suoriutumiseen ei ole yksiselitteinen, vaan se riippuu vahvasti esimerkiksi toimialasta, yrityksen strategiasta, käytetyistä ESG-mittareista sekä raportoinnin tasosta. Erityisesti sosiaaliset tekijät osoittautuivat positiivisiksi tekijöiksi kuluttajalähtöisillä toimialoilla, kun taas ympäristö- ja hallintotekijöiden vaikutukset vaihtelevat suuresti. Tutkielman perusteella yritykset voivat saada kilpailuetua ESG-tekijöistä ja ne voivat tukea pitkän aikavälin taloudellista menestystä, kun vastuullisuustoimet mukautetaan osaksi liiketoimintastrategiaa ja ne vastaavat sidosryhmien sekä toimialan odotuksia. Samalla tutkimus tuo esiin haasteita, kuten ESG-mittarien standardoinnin ja vertailukelpoisuuden puutteen, jotka voivat vaikeuttaa ESG-vaikutusten arviointia ja johtopäätösten tekemistä. ESG-tekijöiden ja yritysten taloudellisen suorituskyvyn välistä yhteyttä ei tule tarkastella yleispätevästi, vaan yritys- ja toimialakohtaisesti, samalla huomioiden vastuullisuuden strateginen merkitys kussakin kontekstissa.
Keywords: ESG, taloudellinen suorituskyky, yritysvastuu, eurooppalaiset yritykset