Vanhempien fyysisen aktiivisuuden ja tuen sekä kavereiden tuen yhteys 7.-luokkalaisten fyysiseen aktiivisuuteen LIITU 2022-aineistossa - Vihersaari, Sikku (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vanhempien fyysisen aktiivisuuden ja tuen sekä kavereiden tuen yhteyksiä 7.-luokkalaisten fyysiseen aktiivisuuteen. Lisäksi tutkittiin vanhempien tuen eri muotojen yhteyksiä 7.-luokkalaisten fyysiseen aktiivisuuteen. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä tekijät ovat yhteydessä lasten ja nuorten fyysiseen aktiivisuuteen, mutta niiden samanaikaisesta tarkastelusta on saatavilla vähemmän tietoa. Tutkimus toteutettiin määrällisenä poikkileikkaustutkimuksena ja siinä hyödynnettiin vuoden 2022 Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimuksen aineistoa, joka oli kerätty kyselylomakkeen avulla eri puolelta Suomea. Tämän tutkimuksen osa-aineisto sisälsi 528 vastausta, ja aineistoa analysoitiin tilastollisin menetelmin hyödyntäen korrelaatio- ja regressioanalyysejä ja yhteyksien voimakkuutta kuvattiin Pearsonin korrelaatiokertoimen sekä standardoitujen regressiokertoimien avulla. Tulosten perusteella vanhempien fyysinen aktiivisuus oli yhteydessä nuoren fyysiseen aktiivisuuteen, kun sitä tarkasteltiin erillään muista tekijöistä, mutta yhteys ei säilynyt, kun regressiomallissa huomioitiin samaan aikaan vanhempien tarjoama tuki. Vanhempien tuki oli yhteydessä nuoren fyysiseen aktiivisuuteen, mutta yhteys heikkeni, kun tarkasteluun lisättiin kavereiden tuki. Kavereiden tuki oli voimakkaimmin ja merkitsevimmin yhteydessä nuoren fyysiseen aktiivisuuteen, kun regressiomallissa tarkasteltiin vanhempien fyysistä aktiivisuutta, vanhempien tukea sekä kavereiden tukea samaan aikaan. Vanhempien tuen muodoista taloudellinen tuki ja liikunnasta keskusteleminen olivat regressioanalyysin perusteella merkitsevästi yhteydessä nuoren fyysiseen aktiivisuuteen, kun taas muilla tuen muodoilla ei ollut tilastollisesti merkitsevää itsenäistä yhteyttä nuoren fyysiseen aktiivisuuteen. Tutkimuksen tulokset korostavat tuen merkitystä 7.-luokkalaisten fyysisen aktiivisuuden edistämisen näkökulmasta. Erityisesti kavereiden rooli näyttäytyy keskeisenä 7.-luokkalaisten fyysiseen aktiivisuuteen vaikuttavana tekijänä, mutta myös vanhempien ja erityisesti äidin tarjoama tuki ovat tärkeitä. Tulokset viittaavat siihen, että nuoren fyysiseen aktiivisuuteen vaikuttavat samaan aikaan useat tekijät, ja tuen laatu ja muoto tulisi ottaa huomioon pelkän tuen määrän lisäksi.
Keywords: fyysinen aktiivisuus; nuoret; vanhempien tuki; kavereiden tuki; määrällinen tutkimus