Arvoista aseisiin : identiteettien rakentuminen Euroopan unionin strategisessa kulttuurissa Ukrainan sodan aikakaudella - Alvesalo, Amanda (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan Euroopan unionin strategista kulttuuria ja sen muutosta strategisen identiteetin kautta Ukrainan sodan aikakaudella. Tutkimuskysymykseni on: Millaisia strategisen kulttuurin identiteettejä EU:n poliittiset johtajat rakentavat unionista julkisissa puheissaan Ukrainan sodan aikakaudella? Teoreettinen viitekehys perustuu strategisen kulttuurin teoriaan, ja metodologisena lähestymistapana hyödynnetään Jeannie L. Johnsonin strategisen kulttuurin tutkimuskehikkoa, josta tarkastelun kohteeksi on rajattu identiteetti. Aineisto koostuu vuosina 2022–2025 pidetyistä EU:n ylimmän johdon puheista. Menetelmänä sovelletaan teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tulosten perusteella EU:n strateginen identiteetti rakentuu neljän roolin kautta: yhteisönrakentajana, kyvykkäänä suurvaltana, valvojana ja suojelijana. Näiden roolien kautta EU asemoituu toimijaksi, joka ei ainoastaan reagoi uhkiin, vaan kantaa vastuuta kansainvälisessä järjestelmässä arvojensa puolustajana. Tämä kehitys viestii unionin strategisen kulttuurin muutoksesta sekä syvenevästä itseymmärryksestä geopoliittisena toimijana.
Keywords: Euroopan unioni, strateginen kulttuuri, identiteetti, puolustuspolitiikka, Ukraina, kansainvälinen politiikka