Röntgenpulsareiden tutkiminen röntgenpolarimetrisilla tekniikoilla - Hyvärinen, Rasmus (My University, 2025)
Neutronitähdet edustavat maailmankaikkeuden äärimmäisimpiä aineen olomuoto ja, joille ovat ominaisia valtava tiheys, voimakkaat gravitaatiokentät ja äärimmäiset magneettikentät. Erityisesti röntgenpulsarit (engl. X-ray pulsars, XRP) ovat voimakkaasti magnetoituneita neutronitähtiä kaksoistähtijärjestelmissä, joissa ne keräävät ainetta kumppanitähdestään ja lähettävät röntgensäteilyä. Näiden kohteiden tutkimus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkastella perustavanlaatuisia fysiikan ilmiöitä, kuten plasman käyttäytymistä voimakkaissa magneettikentissä ja relativistisia gravitaatioilmiöitä. Keskeinen menetelmä röntgenpulsarien tutkimuksessa on röntgenpolarimetria, joka mahdollistaa röntgensäteilyn polarisaatio-ominaisuuksien mittaamisen. Näiden mittausten avulla voidaan saada tietoa neutronitähtien magneettikentän rakenteesta, säteilyn syntymekanismeista ja kertymisprosessien muodostumisesta. Viimeaikainen kehitys röntgenpolarimetriassa, erityisesti IXPE-satelliitin ansiosta, on merkittävästi laajentanut ymmärrystämme röntgenpulsareista. IXPE:n havainnot ovat kuitenkin paljastaneet merkittäviä ristiriitoja teoreettisten ennusteiden ja havaittujen polarisaatioasteiden välillä, mikä viittaa siihen, että neutronitähtien säteilyprosessit ovat monimutkaisempia kuin aiemmin oletettiin. Tutkielmassa on käytetty ChatGPT-tekoälyä oikeinkirjoituksen tarkistamiseen, sanonnanmuotoiluun ja joidenkin sanojen kääntämiseen.
Keywords: neutronitähdet, röntgenpulsarit, röntgenpolarimetria, kertymä, magneettikentät, polarisaatioaste, polarisaatiokulma