Esihenkilöiden halu ja mahdollisuudet hyödyntää tiimiensä diversiteettiä : Tapaustutkimus esihenkilöiden näkemyksistä teknologiateollisuuden alalla - Lajunen, Miina (My University, 2024)
Tämän tutkielman aiheena oli tutkia, miten esihenkilöt pystyvät ja haluavat hyödyntää tiimiensä diversiteettiä. Suomalainen työmarkkinatilanne on muuttunut ja tulee muuttumaan tulevaisuudessa entistä monimuotoisemmaksi. Muun muassa kansainvälisen muuttoliikkeen, väestön ikääntymisen ja monikulttuuristumisen lisääntymisen myötä suomalaisten työyhteisöjen diversiteetin kirjo tulee väkisinkin laajentumaan. Diversiteetin hyötyjä on tutkittu paljon ja sillä on todettu olevan monenlaisia positiivisia vaikutuksia organisaatioon. Se voi esimerkiksi monipuolistaa organisaation tietotaitoa, lisätä oppimista ja innovaatiota, parantaa asiakastyytyväisyyttä sekä organisaation imagoa ja houkuttelevuutta. Diversiteetin johtamisella on kuitenkin merkitystä siihen, kuinka paljon organisaatio pystyy hyödyntämään näitä etuja. Siksi esihenkilöiden rooli on merkittävä diversiteetin hyödyntämisessä. Diversiteetin lisääntyminen työpaikoilla on osa Suomen tulevaisuutta ja olisi järkevää hyödyntää sen tarjoamat mahdollisuudet. Tästä syystä tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää esihenkilöiden mahdollisuuksia ja halua hyödyntää tiimiensä diversiteettiä. Tämä pro gradu -tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena suomalaisessa teknologiateollisuuden alalla toimivassa yrityksessä. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kahdeksaa yrityksessä toimivaa toimihenkilöiden esihenkilöä. Tavoitteena oli selvittää, mitä esihenkilöt ajattelevat tiimin diversiteetistä, millaisia merkityksiä he liittävät diversiteettiin ja millaisia diversiteettiin liittyviä hyötyjä he tunnistavat. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään myös, onko esihenkilöillä millaisia mahdollisuuksia muokata tiimiensä diversiteettiä ja onko tähän muokkaamiselle esteitä tai haasteita heidän näkökulmastaan. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, kuinka esihenkilöt kertovat pystyvänsä hyödyntämään tiiminsä diversiteettiä. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisenä sisällönanalyysinä, teemoittelun avulla. Haastatteluaineistosta löytyvät teemat olivat esihenkilöiden näkemykset tiimiensä diversiteetistä, esihenkilöiden tunnistamat hyödyt, rekrytointi diversiteetin lisääjänä ja siihen liittyvät haasteet sekä diversiteetin hyödyntämätön kilpailuetu. Diversiteetin koetut hyödyt teema sisältää alateemat eri- ikäisyys ja erilaiset työkokemukset kilpailuetuna, ajattelu- ja toimintatapojen monipuolistuminen sekä erilaisuuden rikastava vaikutus arkeen. Tutkimustulokset osoittavat, että esihenkilöillä oli paljon halukkuutta hyödyntää tiimin diversiteettiä, mutta sitä ei hyödynnetty kovinkaan tarkoituksen mukaisesti tai määrätietoisesti. Diversiteetti tiedostettiin kuitenkin hyvin ja sitä pidettiin työyhteisössä erittäin tärkeänä asiana. Tutkimuksen tutkimustulos osoittaa myös, että organisaatioissa on vielä diversiteetistä saatavaa kilpailukykyä, jota ei ole hyödynnetty. Tutkimus tarjoaakin esihenkilöiden näkökulmasta tietoa, mitä he tekevät diversiteetin hyödyntämiseksi ja mitä osa-alueita tulisi vielä kehittää, jotta hyötyjä saataisiin vielä enemmän käyttöön.
Keywords: esihenkilötyö, diversiteetti, monimuotoisuus, diversiteetin johtaminen, johtaminen, kilpailukyky, teknologiateollisuus, tapaustutkimus, sisällönanalyysi