Metastasoituneen ja kastraatioresistentin eturauhassyövän hoito ja hoitotulokset Turun yliopistollisessa keskussairaalassa vuosina 2007–2018 - Rautiola, Hennevi (My University, 2019)
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa eturauhassyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 uutta potilasta. Näistä noin 12% kuuluu Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) potilasaineistoon. Tässä tutkimuksessa kerättiin retrospektiivisesti tietokanta Tyks aikavälillä 2007-10/2018 hoidetuista metastaattista ja kastraatioresistenttiä eturauhassyöpää sairastavista potilaista. Tutkimuksessa käytetyt tiedot kerättiin ja analysoitiin yhdessä Auria Tietopalveluiden kanssa. 991 potilaan kohortti koottiin käymällä läpi systemaattisesti 2007-10/2018 eturauhassyöpähoitoja Tyksissä saaneen yli 6000 potilaan tiedot. Kohorttiin kuuluvista potilaista kerätyn aineiston analysointiin käytettiin biostatistisia analyysimenetelmiä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa Tyksin potilasaineistoa, potilaiden saamia hoitoja sekä annettujen hoitojen vaikuttavuutta. Metastaattisia ja kastraatiroresistenttejä eturauhassyöpiä todetaan Tyksissä vajaa sata vuosittain. Tarkastelluista eturauhassyövän hoidoista todettiin uusien androgeenien viestintää estävien lääkkeiden entsalutamidin ja abirateronin käytön olevan nousujohteista, ja niillä nähtiin suotuisa vaste elinajanodotteen mediaaniin. Sytostaateista doketakselia käytettiin kabatsitakselia enemmän. Radium-223-isotooppihoidon käyttö oli vähäistä. Tavoitteena on kerättyjen tietojen pohjalta kehittää metastaattista ja kastraatioresistenttiä eturauhassyöpää sairastavien potilaiden hoitoa.
Keywords: levinnyt eturauhassyöpä, hormonaalinen hoito, etäpesäke