Vanhenee kuin hyvä viini - yli 50-vuotiaiden parisuhteet Suomessa - Hägglund Anna Erika; Sorsa Tiia; Danielsbacka Mirkka; Tanskanen Antti; Rotkirch Anna (Väestöliitto ry, 2022)
Pari- ja perhesuhteet ovat pitkään olleet murroksessa. Yksi avioliitto lapsineen ja lapsenlapsineen ei ole enää ainoa vaihtoehto ikääntyvillekään. Mutta millaisia vaihtoehtoja sen rinnalle on noussut?
Väestöliiton vuoden 2021 Perhebarometri selvittää ensimmäistä kertaa suomalaisten yli 50-vuotiaiden parisuhteiden trendejä ja tilannetta. Tätä ikäryhmää edustavilla ja laajoilla rekisteri- ja kyselytutkimusaineistoilla tarkastellen piirtyy kiinnostava kuva moninaisista perhe- ja parisuhdehistorioista. Kuinka yleisiä läpi elämän kestävät liitot enää ovat? Ketkä eroavat, ja ketkä solmivat uuden parisuhteen yli 50-vuotiaana? Avioliitto on vielä monin paikoin Euroopassa ikääntyvien ylivoimaisesti yleisin parisuhdemuoto, mutta miltä tilanne näyttää Suomessa?
Esitämme myös tuoretta tietoa ikääntyvien parisuhdeonnesta ja riitojen aiheista. Kuinka moni on pohtinut eroa nykyisestä kumppanistaan? Entä mikä on lastenlasten rooli isovanhempiensa hyvinvoinnissa?
Väestöliiton Perhebarometri 2021 on suunnattu kaikille ikääntyvien suomalaisten parisuhteista ja hyvinvoinnista kiinnostuneille.