ESG-tekijät osana ylimmän johdon palkitsemista - Taruvuori, Niklas (My University, 2024)
Ilmaston lämpeneminen ja finanssikriisi ovat saaneet yritykset kiinnittämään enemmän huomiota vastuullisuuteen ja läpinäkyvyyteen, mikä on johtanut ESG-tekijöiden korostumiseen. ESG (Environmental, Social, Governance) viittaa yrityksen vastuullisuuteen ympäristön, yhteiskunnan ja hallintotavan näkökulmista. Nämä ei-taloudelliset mittarit arvioivat yrityksen ympäristövastuuta, yhteiskuntavastuuta ja hallinnollista eettisyyttä. Myös sijoittajien ja sidosryhmien kasvava kiinnostus ESG-tekijöitä kohtaan on osaltaan pakottanut yrityksiä tarkastelemaan vastuullisuusstrategioitaan. Johdon palkitsemisella on merkittävä rooli yrityksen strategian ja tavoitteiden toteuttamisessa, ja ESG-tekijät integroidaan yhä useammin osaksi johdon palkitsemiskäytäntöjä. Lisäksi Euroopan unionin vastuullisuuslainsäädäntö vaikuttaa merkittävästi EU-alueella toimivien yritysten toimintaan. Esimerkiksi CSRD-raportointidirektiivi edistää kestävää kehitystä, vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä ohjaamalla yrityksiä kohti entistä avoimempaa ja selkeämpää raportointia. Vaikka ESG-palkitseminen on vielä suhteellisen tuore ilmiö, on se saavuttanut nopeasti kasvavan aseman osana yritysten strategioita. Ilmiötä on kuitenkin tutkittu toistaiseksi melko vähän, mikä korostaa tarvetta lisätutkimukselle ESG-palkitsemisen vaikutuksista ja tehokkaista toteutustavoista. Tutkielmassa tarkastellaan, millä tavoin ESG-tekijät voidaan liittää osaksi yritysten palkitsemisjärjestelmiä sekä millaisia mahdollisuuksia ja haasteita tämä tuo strategisesta näkökulmasta. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tulokset osoittavat, että ESG-tekijöiden integrointi johdon palkkioihin sitouttaa johtoa yrityksen asettamiin strategioihin ja tavoitteisiin. Sen avulla yritys voi parantaa vastuullisuuttaan, kilpailukykyään sekä suhteitaan sijoittajiin ja sidosryhmiin. ESG-palkitseminen on edistyneintä Euroopassa, johtuen tiukemmasta alueellisesta regulaatiosta sekä eurooppalaisten kriittisemmästä suhtautumisesta vastuullisuuskysymyksiin. Tutkielman mukaan suurimmat haasteet liittyvät ESG-mittareiden standardoinnin sekä vertailukelpoisten arviointimenetelmien puutteeseen. Haasteista huolimatta ESG-palkitseminen tarjoaa yrityksille mahdollisuuden erottua markkinoilla ja vastata sidosryhmien kasvaviin odotuksiin. ESG-palkitsemisen lisätutkiminen ja kehittäminen on tärkeää, jotta sen potentiaali voidaan hyödyntää tehokkaasti yritysten strategisen johtamisen eri konteksteissa.
Keywords: ESG, johdon palkitseminen, riskienhallinta, ESG-palkitseminen, vastuullisuusstrategia