Synteettinen lukemaan opettamisen menetelmä suomenkielisessä kontekstissa : Kirjallisuuskatsaus lukutaidon kehityksestä varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen - Huhtala, Laura (My University, 2026)
Tässä kuvailevassa kirjallisuuskatsauksessa tarkastelen synteettistä lukemaan opettamisen menetelmää suomenkielisessä kontekstissa. Tutkielman tavoitteena on jäsentää menetelmän keskeisiä periaatteita ja sitä koskevaa tutkimusnäyttöä sekä arvioida menetelmän soveltuvuutta suomen kielen ja koulutusjärjestelmän erityispiirteisiin. Teoreettinen tausta rakentuu lukutaidon määritelmistä, lukemaan oppimisen keskeisistä osataidoista sekä erilaisista lukemaan opettamisen menetelmistä. Katsauksen perusteella synteettinen menetelmä nojaa vahvasti fonologisen tietoisuuden sekä kirjain-äännevastaavuuden systemaattiseen harjoitteluun, mikä on linjassa suomen kielen läpinäkyvän ortografian kanssa. Aiempi tutkimus osoittaa, että synteettinen lukemaan opettamisen menetelmä tukee erityisesti dekoodaustaitojen sekä teknisen lukutaidon kehittymistä ja näin tarjoaa tehokkaan lähestymistavan lukemaan oppimisen alkuvaiheeseen. Tutkielmassa synteettistä lukemaan opettamisen menetelmää tarkastellaan osana laajempaa kasvatuksellista jatkumoa varhaiskasvatuksesta alkuopetukseen sekä nostetaan esiin varhaisten kielellisten valmiuksien merkitystä lukutaidon kehityksessä. Samalla katsauksessa korostuu opettajan pedagoginen harkinta lukemaan opettamisen menetelmän soveltamisessa osana monipuolista ja merkityksellistä lukutaidon tukemista.
Keywords: fonologinen tietoisuus; kirjain-äännevastaavuus; lukutaito; synteettinen lukemaan opettamisen menetelmä