Ihmisoikeuksien valvonta urheilun välimiesoikeudessa : Kriittinen tarkastelu Kansainvälisen urheilun välimiesoikeuden (CAS) roolista - Hietikko, Enna (My University, 2024)
Tutkielma tarkastelee kriittisesti urheilun kansainvälisen välimiesoikeuden (CAS) roolia urheilijoiden ihmisoikeuksien turvaamisessa keskittyen erityisesti päätöksenteon oikeudenmukaisuuteen, riippumattomuuteen ja läpinäkyvyyteen. Työssä analysoidaan CAS:n sääntöjä ja ratkaisuja sekä niiden suhdetta kansainvälisiin ihmisoikeusstandardeihin, jolloin pyritään hahmottamaan järjestelmän vahvuudet ja heikkoudet. Oikeusdogmaattisen ja de lege ferenda -tutkimusmenetelmän avulla työ nostaa esiin CAS:n välimiesmenettelyn rajoitukset, kuten läpinäkyvyyden ja valitusmahdollisuuksien puutteet, jotka voivat heikentää urheilijoiden oikeusturvaa. Tulokset osoittavat, että vaikka CAS on keskeinen toimija urheiluun liittyvien riitojen ratkaisussa, sen toimintaa tulisi kehittää paremmin vastaamaan kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita. Tutkielma esittää konkreettisia kehitysehdotuksia, kuten päätöksenteon läpinäkyvyyden parantaminen, ihmisoikeusnäkökulman vahvistaminen säännöissä ja menettelyissä sekä tehokkaampien valvontamekanismien luominen. Vaikka CAS on keskeinen toimija urheilukiistojen ratkaisussa, johtopäätösten mukaan sen toimintaa tulee kehittää vastaamaan paremmin kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita. Tämä korostuu erityisesti tapauksissa, joissa yksilön perusoikeudet, kuten syrjimättömyys tai yksityisyys, ovat vaakalaudalla. Tutkielma tarjoaa käytännönläheisiä suosituksia CAS:n toiminnan kehittämiseksi kohti puolueettomuutta ja urheilijoiden oikeuksien kunnioittamista, ja se korostaa urheiluoikeudellisen uudistuksen ja jatkuvan dialogin tarvetta.
Keywords: urheiluoikeus, ihmisoikeudet, CAS, välimiesmenettely, oikeudenmukaisuus, riippumattomuus, läpinäkyvyys