Yrityksen tilaus-toimitusprosessin suorituskyvyn mittaaminen lean-näkökulmasta : Konstruktiivinen case-tutkimus pk-yrityksessä - Hosiaisluoma, Janina (My University, 2018)
Tämä pro gradu -tutkielma lähestyy lean-ajattelun mukaisen toimintamallin edistämistä johdon laskentatoimen menetelmien näkökulmasta. Lean-ajattelu on johtamisfilosofia, joka on jo usean vuosikymmenen ajan menestyksekkäästi tehostanut yritysten toimintaa. Kuitenkin yhä lean-ajattelun kokonaisvaltaistamisen esteenä nähdään, että johdon laskentatoimen menetelmiä ja käytäntöjä ei ole täysin sitoutettu lean-toimintamalliin. Maksimoidakseen potentiaalinsa lean-ajattelu edellyttää muutoksia myös yrityksen laskenta, ohjaus- ja mittausjärjestelmissä. Yhtenä olennaisimpana kokonaisuutena lean-laskentatoimen kentältä nähdään suorituskyvyn mittaaminen ja sen linkittäminen yrityksen lean-strategiaan. Suorituskyvyn mittaamisen kohdentaminen nimenomaan lean-ajattelun ja sen informaatiotarpeiden tueksi auttaa yritystä seuraamaan ja johtamaan lean-ajattelun mukaista toimintamallia ja strategisia tavoitteita. Olennaista lean-ajattelun näkökulmasta on keskittyä suorituskyvyn mittaamiseen erityisesti arvovirran näkökulmasta ja huomioida hukkatekijät. Tämän tutkielman tavoitteena on ollut lisätä ymmärrystä johdon laskentatoimen käytäntöjen, erityisesti suorituskyvyn mittaamisen merkityksen roolista osana lean-strategian kokonaisvaltaistamista. Käytännön näkökulmaa tutkielman aihepiiriin saatiin pitkän lean-historian omaavan suomalaisen valmistusalan pk-yrityksen tilaus-toimitusprosessin suorituskyvyn mittariston kehittämishankkeesta. Yrityksessä on menneinä vuosina tehty runsaasti onnistuneita lean-hankkeita tuotantopuolella, mutta nyt haluttiin lähteä laajentamaan lean-ajattelua myös muille osa-alueille. Hankkeen tarkoituksena oli kehittää prosessiin mittaristo, joka olisi paitsi tehokas seurannan väline, mutta myös lean-toimintamallin informaatiotarpeita tukeva. Tutkimusmenetelmänä käytettiin konstruktiivista lähestymistapaa, joka soveltuu hyvin juuri tämän tapaiseen tutkimukseen, kun haetaan ratkaisua reaalimaailman todelliseen ongelmaan. Konstruktion lopputuloksena case-yritykselle saatiin rakennettua suunnitelma mittaristosta, jonka tarkoituksena on tehostaa kyseisen prosessin johtamista lean-näkökulmasta. Tutkielman kontribuutio tieteelle on, että se auttaa ymmärtämään lean-laskentatoimen roolin – erityisesti suorituskyvyn mittaamisen – merkitystä yritysten lean- kehityspolulla. Tutkielma antaa myös käytännön näkökulmaa yrityksen tarpeista käsin siihen, millaisia mittareita arvovirran tukena todellisuudessa nähtäisiin tarpeellisena ja kuinka huomioida tässä lean-ajattelulle ominainen hukka-periaate.
Keywords: lean-ajattelu, arvovirta, suorituskyvyn mittaaminen, tilaus-toimitusprosessi