Isien tuen- ja tiedontarpeet isyydestä, odotusajasta ja synnytyksestä – perhevalmennus isyyteen kasvun tukena - Puputti-Rantsi, Arja (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2010)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata isien tuen- ja tiedontarpeita isyydestä, odotusajasta ja synnytyksestä internetin keskustelupalstoilta. Lisäksi tarkoituksena oli kuvata perhevalmennuksessa käsiteltäviä teemoja ja kuvata yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia keskusteluissa ilmenevien isien tuen- ja tiedontarpeiden ja perhevalmennusteemojen välillä. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa perhevalmennuksen kehittämiseen asiakkaiden tarpeita ja odotuksia vastaavaan suuntaan. Tutkimusaineisto kerättiin miesten käymistä keskusteluista isyydestä, odotusajasta ja synnytyksestä internetin keskustelupalstalta, jossa viestejä oli 233 kappaletta. Toisen osan aineistoa muodostavat perhevalmennuksen teemarungot. Perhevalmennusrunkoja oli kuusi kappaletta eri puolilta Suomea, ja niissä oli perhevalmennusteemoista erilaisia mainintoja 178. Tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysillä. Isien keskusteluista tuloksena oli tuen- ja tiedontarve isyyden muodostumisesta, vastuullisesta vanhemmuudesta ja perheen muodostumisesta. Perhevalmennusrunkojen teemat käsittelivät kahdeksaa aihetta; vertaistuen muodostuminen, perheen kehittymisen ja hyvinvoinnin tukeminen, odotukseen ja synnytykseen liittyvä tieto, tieto vauvan hoidosta ja kehittymisestä, vanhemmuuden kehittymisen tukeminen, parisuhteen tukeminen, vanhemman ja lapsen kiintymyssuhteen tukeminen ja perhevalmennuksen toteutus. Isien tuen- ja tiedontarpeiden ja perhevalmennusteemojen yhteneväisyyksiä löytyi isyyteen kasvusta, synnytykseen liittyvässä tiedosta ja kokemuksista, perhevalmennuksen toteutuksesta, vauvan kehityksestä ja hoidosta, perheen hyvinvoinnista ja parisuhteen tukemisesta. Isien tuen- ja tiedontarpeiden ja perhevalmennuksen eroavaisuuksia oli isien tuen- ja tiedontarpeiden osalta isien ahdistavien kokemusten, vauvan hankintojen ja turvallisuuden sekä lapsen tulevaisuuteen liittyvien aihealueiden käsittelyssä. Perhevalmennuksessa käsiteltäviä aiheita, joita ei keskusteluissa tullut esille, olivat äidin odotuksen ja synnytyksen jälkeinen vointi, lapsen ja vanhemman kiintymyssuhteen tukeminen, perheen kehittyminen ja tukeminen ja imetystietous. Perhevalmennus teemoissa keskityttiin vertaistuen muodostumiseen ja odotukseen ja synnytykseen liittyvään tietoon. Perhevalmennus on sisällöltään edelleen äitilähtöinen, vaikka yhteneväisyyksiä isien tuen- ja tiedontarpeiden ja perhevalmennusteemojen väliltä löytyi.