Arvonlisäverolain 70 b §:n 1 momentin (20.3.2015/251) mukaiset edellytykset verottomaan matkailijamyyntiin : Prosessin vaiheet sen sidosryhmille ja viive prosessissa - Listenmaa-Gröndahl, Heidi (My University, 2025)
ON-työni aihe vastaa esittämääni tutkimuskysymykseen mitkä ovat arvonlisäverolain 70 b §:n 1 momentin (20.3.2015/251) mukaiset edellytykset verottomaan matkailijamyyntiin. Tutkimukseni kohteena ja tarkoituksena on tarkastella ja taustoittaa arvonlisäverolain 70 b §:n 1 momentin mukaiset edellytykset verovapaaseen poikkeukseen arvonlisäverolain pääsäännöstä, eli tuotteen arvonlisäverollisuudesta. Lisäksi työni selventää verovapaan matkailijamyynnin prosessia sen sidosryhmille alkaen myyntitapahtumasta aina arvonlisäveron takaisinsaantiin saakka. Tutkin myös millainen viive prosessissa saattaa olla sitä koskevien määräaikojen tai muiden vaikuttavien tekijöiden myötä. ON-työssäni käyttämäni tutkimusmenetelmä on lainopillinen eli oikeusdogmaattinen tutkimus. Tuon ensin esiin ajantasaisen ja työni kannalta relevanteimman oikeusnormin, jonka jälkeen pyrin avaamaan sen oikeusnormilauseet käytännön tulkinnan ja konkretian avulla. Olen tehnyt tämän yleistajuistamalla avaamani kohdat käytännön toiminnan kautta. Näkökulma josta katson asiaa, eli tutkimukseni teoreettinen viitekehys, on arvonlisäverolain 70 b §:n 1 momentin oikeusnormilauseiden tulkinta ja niiden soveltaminen käytännössä erityisesti Verohallinnon syventävien ohjeiden valossa. Keskeisenä tutkimustuloksena voidaan pitää arvonlisäverolain 70 b §:n 1 momentin mukaisten verovapauden edellytysten avaamista sekä tutkimustuloksena syntynyttä prosessikuvausta sidosryhmien rooleista ja prosessin eri vaiheista. Tulosten perusteella tehdyt päätelmät ja toimenpidesuositukset ovat, että prosessin vaiheita selventämällä tulee arvonlisäverolain 70 b §:n 1 momentin mukaisesta tulkinnasta ymmärrettävämpi sen kullekin sidosryhmälle ja tätä kautta väärinymmärryksen ja väärintoimimisen vaara vähenee. Prosessi ei niin helposti jää myöskään kesken, mikäli sen osalliset osaavat toteuttaa omaan rooliinsa kohdistuvia vaatimuksia matkalla kohti yhteistä tavoitetta.
Keywords: veroton matkailijamyynti, käteispalautusliike