Tehokkuuden ja resilienssin tasapainottaminen toimitusketjussa - Valjus, Sampsa (My University, 2025)
Toimitusketjun tehokkuus ja resilienssi ovat molemmat tärkeitä tavoitteita yrityksille. Tehokkuuteen panostaminen mahdollistaa alhaisemmat kustannukset normaalien olosuhteiden alla, jolloin kilpailukyky ja kannattavuus paranevat. Resilienssiin panostamalla toimitusketjut selviävät häiriöistä, jolloin toiminnan jatkuvuus voidaan taata epävakaassa ympäristössä. Toimitusketjun tehokkuus ja resilienssi nähdään kuitenkin usein ristiriitaisina tavoitteina. Toimitusketjujansa tehostaessaan yritykset ovat voineet lisätä toimitusketjujensa haavoittuvaisuutta häiriöille. Yleiset keinot parantaa toimitusketjun resilienssiä ovat taas kasvattaneet toimitusketjujen kustannuksia ja heikentäneet tehokkuutta. Tehokkuuden ja resilienssin tärkeän roolin takia keinoista, joilla nämä voitaisiin sovittaa yhteen olisi hyötyä yrityksille. Tämän tutkielman tavoitteena on kirjallisuuden perusteella löytää keinoja, joilla toimitusketjun tehokkuus ja resilienssi voitaisiin sovittaa paremmin yhteen. Tutkimuskysymys on siis: ”Miten toimitusketjun resilienssiä voidaan kasvattaa tekemättä merkittäviä uhrauksia toimitusketjun tehokkuudessa?” Tutkielmassa syvennytään kirjallisuuden perusteella toimitusketjun tehokkuuteen ja resilienssiin sekä näitä parantaviin keinoihin. Tutkielmassa myös syvennytään seikkoihin, jotka aiheuttavat ristiriitaa toimitusketjun tehokkuuden ja resilienssin välille. Lopuksi esitetään keinoja, joilla toimitusketjun tehokkuus ja resilienssi voidaan sovittaa yhteen paremmin. Tehokkuuden parantaminen globaalien hankintojen, yhden toimittajan käyttämisen ja leanin periaatteiden mukaisen hukan eliminoinnin kautta on nähty lisäävän toimitusketjujen altistumista häiriöille. Resilienssin parantaminen varastojen kasvattamisen, toimittajien lisäämisen ja joustavuuteen panostamisen kautta on puolestaan lisännyt toimitusketjujen kustannuksia. Toimitusketjun tehokkuudella ja resilienssillä voi nähdä olevan myös yhdistäviä tekijöitä. Toimitusketjuyhteistyöllä on nähty olevan kirjallisuudessa positiivisia vaikutuksia sekä tehokkuuteen että resilienssiin. Leanilla ja ulkoistamisella voi nähdä olevan myös positiivisia vaikutuksia resilienssiin, vaikka nämä usein nähdään resilienssin kannalta negatiivisina. Keskeinen keino, jolla resilienssin tehokkuutta voidaan parantaa, on resilienssiominaisuuksien aktiivinen hyödyntäminen päivittäisessä liiketoiminnassa. Varmuusvarastojen ja useamman toimittajan aktiivinen käyttäminen ovat kustannustehokkaampia vaihtoehtoja kuin riskinhallintavarastot ja varatoimittajat. Joustavuutta voidaan pyrkiä parantamaan erilaisilla tehokkailla ratkaisuilla kuten ketjuttamisella, viivästyttämisellä, massaräätälöinnillä ja 3D-tulostamisella. Yrityksestä riippuen näillä joustavilla ratkaisuilla voi olla merkittävää hyötyä normaaleissakin olosuhteissa. Tärkeä keino on myös tehokkaiden ja resilienttien keinojen tai strategioiden yhdistäminen ja sovittaminen oikeaan toimitusketjusegmenttiin. Tällaisia keinoja ovat esimerkiksi leagile-strategia, joustavan ja ei-joustavan kapasiteetin yhdistäminen sekä globaalien ja paikallisten hankintojen yhdistäminen. Näilläkin keinoilla joudutaan tekemään joitakin uhrauksia tehokkuudessa. Tehokkuus tulisi tasapainottaa resilienssin kanssa, jotta häiriönkin realisoituessa toimitusketju pystyy toteuttamaan tehtävänsä.
Keywords: toimitusketjun tehokkuus, toimitusketjun resilienssi