Yritysten varautuminen geopoliittisiin toimitusketjuriskeihin - Routala, Ronja (My University, 2024)
Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan yritysten varautumista geopoliittisiin toimitusketjuriskeihin, jotka ovat kasvaneet merkitykseltään globaalin toimintaympäristön muutosten myötä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka yritykset voivat ennakoida ja hallita geopoliittisia riskejä sekä kehittää toimitusketjujensa resilienssiä vähentääkseen mahdollisia häiriöitä ja turvatakseen liiketoimintansa jatkuvuuden. Geopoliittisilla riskeillä tarkoitetaan sotien, kauppasotien, terrorismin tai muiden poliittisten konfliktien aiheuttamia häiriöitä, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi toimitusketjuihin. Esimerkkitapauksina analysoidaan Punaisenmeren kriisi, COVID-19-pandemia, Ukrainan sota sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota, jotka kaikki osoittavat globaalien toimitusketjujen haavoittuvuuden. Tutkielma tuo esiin geopoliittisten riskien laajat vaikutukset, kuten kuljetuskustannusten nousun, toimitusten viivästymiset ja tarpeen muokata toimitusketjujen rakenteita. Yritysten varautuminen näihin riskeihin edellyttää yhdistelmää riskienhallintaprosesseista ja resilienssin kehittämisestä. Tärkeitä strategioita ovat muun muassa toimitusketjun uudelleensuunnittelu, riskien hajauttaminen, skenaariosuunnittelu ja vaihtoehtoisten toimittajien kartoittaminen. Resilientti toimitusketju mahdollistaa nopean sopeutumisen ja palautumisen geopoliittisten häiriöiden keskellä, mikä parantaa yritysten kilpailukykyä. Tutkimus korostaa tarvetta ennakoivaan ja suunnitelmalliseen riskienhallintaan. Lisäksi se avaa suuntaa jatkotutkimukselle, erityisesti toimialakohtaisen analyysin ja teknologisten innovaatioiden, kuten tekoälyn, hyödyntämisen osalta geopoliittisessa riskienhallinnassa. Yritysten valmius sopeutua geopoliittisiin muutoksiin on ratkaiseva tekijä globaalissa liiketoiminnassa.
Keywords: Geopoliittiset riskit, Toimitusketjun riskienhallinta, Resilienssi, Ennakoiva riskienhallinta, Toimitusketjun uudelleensuunnittelu