"Jos mä en olisi koskaan ollut siinä yhteisössä, niin olisiko minusta tullut minua?" : Lestadiolais- ja ex-lestadiolaisnuorten kokemuksia yhteisössä kasvamisen vaikutuksesta oman identiteetin muodostumiseen - Holopainen, Reeta (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman aiheena on lestadiolais- ja ex-lestadiolaisnuorten kokemukset yhteisössä kasvamisen vaikutuksesta heidän oman identiteettinsä muodostumiseen. Lähestyn aihettani uskontopsykologisesta näkökulmasta. Tavoitteenani on avata yksittäisten lestadiolais- ja ex-lestadiolaisnuorten kokemuksia omista yhteisöistään sekä tarkastella näistä kokemuksista mahdollisesti löytyviä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia, jotka ovat vaikuttaneet heidän omien identiteettiensä muodostumiseen. Tutkimukseni primääriaineistona toimivat neljä puolistrukturoitua teemahaastattelua, joihin osallistui kaksi lestadiolais- ja kaksi ex-lestadiolaisnuorta. Toteutin haastatteluaineistoni analyysin teoriaohjaavan sisällönanalyysin ja koodauksen avulla, pohjustaen analyysini aikaisemmin aiheesta tehtyyn tutkimukseen. Erityisesti artikkelit Teemu Pauhan ja Roosa Haimilan (2024) kokoomateoksessa Uskonto mielessä – psykologisia näkökulmia uskonnollisuuteen ja henkisyyteen sekä Noona Kiurun (2023) artikkeli ”Nuoruus” kokoomateoksessa Ihmisen psykologinen kehitys toimivat tutkimukseni aiheen kannalta antoisana lähdekirjallisuutena. Tutkimuksen perusteella selvisi, että kokemukset yhteisön vaikutuksesta lestadiolais- ja ex-lestadiolaisnuorten oman identiteetin muodostumiseen olivat jokseenkin yksilöllisiä sekä jokseenkin samankaltaisia. Samankaltaisuutta ilmeni erityisesti niissä yhteisöön liittyvissä tekijöissä, jotka olivat vaikuttaneet oman itsensä etsimiseen, kuten ristiriidoissa ja katsomuksellisessa kasvuympäristössä. Puolestaan yksilöllisyyttä ja eroavaisuuksia haastateltavien kesken esiintyi erityisesti siinä, millä tavoin ja mihin suuntaan nämä kyseiset tekijät olivat loppujen lopuksi muovanneet yksilöiden identiteettiä.
Keywords: kokemuskerronta, nuoret, kristillinen kasvatus, apostasia, lestadiolaisuus, identiteetti